Petak 06.04.2012.
17:38
Beta

Ostaci Titanika uvršćeni u pomorsko kulturno blago

Sve države koje su potpisale konvenciju moći da zaplene bilo koju imovinu koja je ukradena za "Titanika" i takođe da spreče trgovinu predmetima sa "Titanika"
 

Unesko je u petak saopštio da će ostaci "Titanika" potpadati pod Konvenciju o zaštiti podvodnog kulturnog blaga koja je doneta 2001. godine. Konvencija se odnosi na kulturna dobra koja su potonula pre više od 100 godina.

Zbog toga će Konvencija početi da se primenju na "Titanik" od 15. aprila 2012. godine, jer se tog dana navršava 100. godišnjica od kako je taj brod potonuo.

To praktično znači da će sve države koje su potpisale konvenciju moći da zaplene bilo koju imovinu koja je ukradena za "Titanika" i takođe da spreče trgovinu predmetima sa "Titanika".

Direktorka Uneska Irina Bokova izrazila je zabrinutost zbog uništavanja i pljačkanja olupina na više arheoloških nalazišta pod vodom.

Potonuće "Titanika" smatra se jednom od najvećih pomorskih tragedija u istoriji. Brod je na svom prvom putovanju od Sautemptona do Njujorka prevozio 2.224 ljudi, od kojih je poginulo 1.514. Među putnicima su bili i neki od najbogatijih ljudi tog vremena, kao i imigranti iz Velike Britanije, Irske i Skandinavije.

2024 © - Vesti online