Petak 06.04.2012.
10:15
Beta

OEBS da organizuje i lokalne izbore na KiM

Najznačajnije države u konsultaciji sa vlastima u Beogradu i Prištini pokušavaju da obezbede da OEBS vodi proces parlamentarnih i predsedničkih izbora Srbije u naseljima sa srpskom većinom.

Foto: Ilustracija

Saglasnost za to je dobijena od vlasti u Prištini ali samo pod uslovom, sa kojim su se saglasili predstavnici međunarodne zajednice, da OEBS organizuje i lokalne izbore Kosova u opštinama Zvečan, Zubin Potok, Leposavić i Severna Mitrovica koja treba da se formira na osnovu plana Martija Ahtisarija.

Opravdanje za održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora Srbije u naseljima sa srpskom većinom je da se omogući Srbima sa Kosova koji imaju dvostruko državljanstvo da glasaju na tim izborima, dok bi održavanje lokalnih izbora Kosova poslužilo za legitimisanje predstavnika severa zemlje kojim će početi proces rešavanja problema na severu Kosova.

Međunarodni izvori su za dnevnik izjavili da se radi na pronalaženju pravnog osnova za angažovanje OEBS-a ali i na dobijanju saglasnosti zermalja članica te organizacije da organizuje izbore na Kosovu.

2024 © - Vesti online