Petak 06.04.2012.
07:21
Vestionline

Viktor But osuđen na 25 godina robije

Tokom izricanja presude bivši sovjetski oficir uzvikivao je "to je laž", dok su tužioci navodili da je pristao da proda oružje da ubija Amerikance. But (45) proglašen je krivim u novembru zbog pokušaja da proda teško naoružanje kolumbijskoj oružanoj grupi.

Tvrdi da je sve ovo laž: Viktor But

Uhapšen je u Bangkoku 2008. godine posle tajne operacije u kojoj su se američki agenti predstavili kao kolumbijski pobunjenici. But, koji je bio inspiracija za trgovca oružjem u holivudskom filmu "Gospodar rata" iz 2005. godine, bio je dve godine u pritvoru u Tajlandu, pre nego je izručen SAD.

But, vegetarijanac koji govori šest stranih jezika, zagrlio je svog advokata i mahnuo supruzi dok su ga odvodili iz sudnice, javio je Bi-Bi-Si.

Njegov advokat Albert Dajan rekao je da će se žaliti na presudu. But je ranije preko ruskog prevodioca rekao da "nikad nije nameravao da ubije nekoga i da je bog svedok toga".

Izricanje presude do sada je dva puta odgađano, jer je Butov advokat tražio više vremena da se pripremi i optužio je tužioce za "neučevno ponašanje vlade", jer su Butu napravili zamku.

Sudija Šarja Šindlin rekla je da je kazna od 25 godina prikladna za njegova krivična dela, dodajući da je određena i novčana kazna od 15 miliona dolara.

But je pristao da proda 100 usavršenih raketa zemlja-vazduh i oko 5.000 "kalašnjikova" (AK-47) na sastanku u hotelu u Bangkoku sa pripadnicima Revolucionaranih oružanih snaga Kolumbije, odnosno članovima američke Uprave za borbu protiv droge (DEA).

Američki vlasti kažu da je But prodavao oružje i diktatorima i gerilcima u Africi, Južnoj Americi i Bliskom istoku. Tužilac Prit Bharara rekao je da je But godinama bio diler oružjem međunarodnog nivoa i neprijatelj broj jedan, jer je naoružavao protivnike u nekim od najbrutalnijih ratova na svetu.


"Iako se But često predstavljao samo kao biznismen on to i jeste bio, ali od one najgore vrste", rekao je tužilac.

2024 © - Vesti online