Subota 07.04.2012.
11:44
Vesti

Podigli spomenik Bobu Marliju

Pre nekoliko godina Banatski Sokolac je postao jedino mesto u Evropi koje je podiglo spomenik rege muzičaru s Jamajke
 

U 19. veku ponovo je niklo malo naselje, koje se održalo svega dve decenije, ali je iza njega ostalo ime Bioseg. Pod imenom te pustare ponovo je nastalo selo, ali tek posle Prvog svetskog rata, koje su stvorili kolonisti iz Like, Bosne i Hercegovine.

Naseljavanje nije teklo glatko jer je Đorđe Konjović, posednik iz Dalja, kupio zemljište namenjeno kolonistima, što je među njima otvorilo desetogodišnje parničenje. Pustara je do tada bila posed grofice Karoline Karačonji iz Budimpešte. Na mestu gde je danas selo, ona je podigla letnjikovac, a nešto dalje bele i crvene kuće, stanove za nadničare, štale, šupe i kancelarije upravnika imanja. Imanje je 1933. grofica Karačonji prodala Konjoviću koji je na kraju pristao da ga zameni za posed u okolini Vukovara, obećavši da će grofičinu vilu pretvoriti u školu. Pošto je obećanje zaboravio, vila je postala škola o državnom trošku.

Današnje ime Banatski Sokolac je dobio 1933. godine. Svi kolonisti su dobili po osam jutara zemlje, plac i kredit za kuću. Pre toga su stanovali u belim i crvenim kućama, gde je svakoj porodici određena po jedna soba, a kuhinje su bile zajedničke. Nastava za đake je krenula 1934, pa je bivša grofovska vila uskoro postala kulturni stožer kraja. U njoj su se održavale i svečanosti, a u selu su osnovane knjižnica, i čitaonica "Vuk Karadžić". Selo je 1937. dobilo Sportsko društvo Jedinstvo.

Redovno su se igrale fudbalske utakmice, koje su bile odlično posećene, baš kao i česte igranke za omladinu. Pre nekoliko godina Banatski Sokolac je postao jedino mesto u Evropi koje je podiglo spomenik Bobu Marliju, rege muzičaru sa Jamajke. U Banatskom Sokocu se, inače, tradicionalno održava festival Rock village.
 

Pruge među drvećem

Grofica Karconji je imanje prodala zajedno sa vilom, parkom u kome je raslo retko drveće, voćnjacima i vinogradima. Imanje je bilo vrhunski uređeno. Ispresecano putevima uz koje su bili odnegovani drvoredi, takođe je bilo povezano poljskim prugama sa železničkom stanicom, do koje se dopremala letina.

2024 © - Vesti online