Petak 06.04.2012.
08:00
Vestionline

Pogledajte svet kroz Gugl naočare

Kao u nekom špijunskom naučno-fantastičnom filmu

Zaposleni u laboratoriju Guglu X, gde kompanija osmišljava i testira svoje buduće proizvode, prvi put su prikazali prototip naočara koje uvećavaju stvarnost i zatražili mišljenje i predloge javnosti. Za sada su mišljenja da je prototip odraz futurističke vizije Gugla.

Naočare služe da odgovarate na poruke ili da pretražujete Internet. Iz onoga što se vidi iz promotivnog videa izgleda kao da su "beležnica" poruka, a vi svojim glasom odgovorata. Naočare zatim glasovnu poruku pretvaraju u tekstualnu.

Što se tiče samog dizajna prototipa, iako u Guglu kažu da su spremni da ga menjaju, ovaj jednostavni dizajn se čini kao dobro rešenje. Izgledaju kao fino dizajniran okvir za vid, s prozirnim ekranom iznad oka. Imaju i ugrađenu kameru, za snimanje fotografija i video-zapisa.

Projekt "Staklo" mogao bi da ode i dalje i postane projekat "Kontaktna sočiva". Babak Parviz, profesor na Univerziteta Vašington, specijalista za bionanotehnologiju, nedavno je napravio sićušno kontaktno sočivo u koje je ugradio elektronske komponente. Ovo sočivo može da prikazuje piksele na oku osobe koja ga nosi.

Međutim, vratimo se na naočare. One za sada nisu za prodaju, ali će ih Gugl napraviti u dosta primeraka i podeliti korisnicima kako bi ih javno testirao. Navodno je u pripremi više različitih modela, među kojima i onaj koji se može nositi uz klasične naočare.

2024 © - Vesti online