Četvrtak 05.04.2012.
16:12
Beta

Ruski patrijarh nosi "antivampirski" sat

Sat izbrisan sa patrijarhove ruke, ali nije i odsjaj na stolu

Na jednoj od fotografija sa zvaničnog sajta Ruske pravoslavne crkve, još iz 1999. godine, videlo se da patrijarh ima na ruci sat, a novinari su potom razjasnili da je reč o firmi Brege, i da košta skoro 30.000 dolara.

U jednom od nedavnih intervjua patrijarh je kazao da nikada nije nosio taj skupi, poklonjeni sat, i da čak nije ni otvarao kutiju. On je tu fotografiju nazvao "kolažom".

Blogeri su, međutim, kasnije otkrili da se na sajtu RPC pojavila ista ta fotografija na kojoj je na patrijarhovoj ruci bio sat, ali sad, obrađena, tako da sata na ruci nema, već se vidi samo njegov odraz na izglancanom stolu.

Nepristojno je gledati da li patrijarh nosi sat od 30.000 evra, kažu u RPC

Sat je tako na portalima dobio naziv "antivampirski", "isčezavajući", a pojavile su se i karikature. Čak su se i na sajtu državne NTV pojavile obe fotografije, sa natpisom "Sa satom patrijarha Kirila desilo se čudo".

Danas se zbog te fotografije oglasila i pres-služba ruskog patrijarha, koja je istoriju sa satom koji se pojavljuje i nestaje, nazvala "tužnom greškom" i priznala da je fotografija redigovana.

"Saradnici foto redakcije pres-službe su u radu sa fotoarhivom dozvolili ružnu grešku" navodi se u saopštenju, i dodaje da je grubo prekršena unutrašnja etika, i da će "krivci biti strogo kažnjeni".

Na sajt RPC je posle ovog saopštenja vraćena originalna fotografija, gde patrijarh nosi sat na ruci. Zamenik šefa pres-službe ruskog patrijarha kazao je radiju Ruska složba novosti da je fotografiju obradila mlada saradnica, ne monahinja, koja je to učinila "glupo i samonicijativno, bez dogovora sa rukovodstvom".

Šef pres-službe Vladimir Vagilijanski smatra da je "nekulturno, sramno proučavati predmete ličnog toaleta ili poklone, ili druge stvari, koje nosi drugi čovek".

2024 © - Vesti online