Četvrtak 05.04.2012.
15:29
Srna

"Istra će otići po kosovskom modelu"

Kosovo je presedan koji će za sobom povući i Istru

Iz ovog pokreta ističu da se može očekivati da Stalni arbitražni sud u Hagu ove godine donese odluku u korist Hrvatske u sporu sa Slovenijom oko granice u Piranskom zalivu, posle čega bi Ljubljana lako mogla da sprečiti ostvarivanje punopravnog članstva Zagreba u Evropskoj uniji, odbijanjem potpisivanja bilateralnog sporazuma o ovom pitanju.

Teritorijalni integritet Hrvatske bio bi doveden u pitanje, jer bi neke regije, pre svega istarska, tražile bolju budućnost u izboru potpune autonomije kao nezavisne regije ili države, smatraju u SNP.

"Takva regija lakše bi ušla u EU", navodi se u saopštenju SNP "Izbor je naš" i ukazuju da bi se time otvorio proces sučeljavanja principa prava naroda na samoopredeljenje i principa nepovredivosti granica suverenih država, pri čemu bi nezavisno Kosovo bilo svojevrsni presedan.

Ovaj pokret smatra da bi Istra bila jedan u nizu slučajeva koji će se dešavati u Hrvatskoj, BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, ali i u drugim državama na Balkanu, pa i u zapadnoj Evropi.

2024 © - Vesti online