Petak 15.01.2010.
11:51
Vestionline

Poslanički imunitet u Austriji pred ukidanjem?

Poslanicima Austrija preti slabljenje, možda čak i ukidanje poslaničkog imuniteta

Svih pet parlamentarnih partija se zalaže za "slabljenje", pa čak i ukidanje poslaničkog imuniteta za sve slučajeve koji nemaju vezu sa politikom.Istovremeno treba da se ojača poslanički imunitet u vezi političkog delovanja predstavnika građana u skupštini.

Ovo novo razmišljanje o poslaničkom imunitetu usledilo je nakon rada poslednjih istražnih komisija parlamenta u vezi špijunskih afera, kao i bankarskih skandala.

Imunitet treba da zaštiti poslanike od političkog gonjenja, jer prema zakonu oni mogu biti krivično odgovorni samo ako, prema važećem zakonodavstvu, skupština odluči o ukidanju njihovog imuniteta.

Do sedamdesetih godina imunitet štitio je austrijske poslanike i od odgovaranja za saobraćajne prekršaje. Ta privilegija više ne postoji, ali još uvek nije ukinut "vanparlamentarni imunitet", to jest imunitet za dela počinjena izvan političkog delovanja.

Sve stranke su složne da se zakon o imunitetu mora reformisati, ali za sada postoje razlike oko pojedinosti. Najverovatnije je da će skupština odlučiti da ukine imunitet poslanika za vanpolitičko delovanje, i pojačati imunitet u vezi političkog delovanja.

2024 © - Vesti online