Četvrtak 05.04.2012.
13:35
Ž. Marković - Vesti

U Bosni rat, pa raspad

 
Analitičari smatraju da svih pet scenarija zvuče prilično realno, što je posledica obimne analize, ali ostavljaju i mogućnost da stvari odu u potpuno drugom smeru.
Prvi scenario predviđa očuvanje sadašnjeg statusa i uređenja BiH koje bi ovoj zemlji omogućilo članstvo u Evropskoj uniji oko 2025. godine. Prema drugom, nakon provođenja značajnih ustavnih promena, bila bi uspostavljena funkcionalna decentralizovana država koja bi mogla računati na punopravno članstvo u EU.

Šesti i sedmi scenario


Profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Đorđe Vuković ocenjuje u izjavi za "Vesti" da su mogući i šesti i sedmi scenario, odnosno različite varijacije i kombinacije pet već ponuđenih.


- Prvi je najrealniji, dok bi drugi bio najpoželjniji. Prema sadašnjim političkim orijentirima, dve od tri etničke zajednice priželjkuju peti, jedna i "ostali" se samo deklarativno zalažu za treći scenario, dok regionalne okolnosti upućuju na četvrti s tim što je obesmišljavanje etničkih i nacionalnih podela nemoguće - ističe Vuković.

Treći scenario podrazumeva takođe da BiH u EU uđe 2025. godine, ali tek nakon dramatičnih zbivanja sredinom ove decenije, unutrašnjih sukoba i vojne intervencije međunarodne zajednice koja bi osigurala provođenje svih potrebnih reformi.


Četvrtim scenarijem je predviđeno da BiH 2025. godine postane članica EU, ali bi tome prethodilo jače političko i privredno povezivanje svih država zapadnog Balkana nakon odbacivanja svih nacionalističkih ideologija koje su ranije dovele do podela.

Peti scenario je, logično, privukao najviše pažnje jer predviđa da BiH do 2025. godine neće ni postojati, a da bi članice EU eventualno mogle postati tri etničke državice koje bi nastale na njenim razvalinama nakon novih oružanih sukoba.


Šef kancelarije Fondacije Fridrih Ebert u Banjaluci i politička analitičarka Tanja Topić rekla je da je ova organizacija na kontroverzan način htela da otvori debatu oko budućnosti BiH.


- U našoj publikaciji je navedeno nekoliko opcija i jedan od njih je disolucija. To nije zlonamerno, već treba da razdrma političare u BiH da rade na poboljšanju unutrašnjih odnosa - navela je Topićeva.


Amer Kapetanović iz Ministarstva spoljnih poslova BiH koji je učestvovao u izradi ovih scenarija smatra da je onaj koji predviđa raspad BiH ujedno i najmanje verovatan.


- Bitno je to što je konstatovano da međunarodna zajednica mora imati ključnu ulogu u svim ovim scenarijima - rekao je Kapetanović. 

2024 © - Vesti online