Četvrtak 05.04.2012.
08:00
Smedia

Šarena uskršnja jaja obojena biljčicama i voćem

Jaja treba da se kuvaju u prirodnim sokovima i sa biljkama

Jestive veštačke boje mogu sadržati naftne derivate pa čak i katran. Iako neke sadrže i prirodne sastojke, mnogo su zdravije boje koje nam biljke daju. Crvena boja često sadrže karminsku kiselinu životinjskog porekla koja, iako se smatra bezopasnom, može izazvati alergije.

Korišćenjem boja na bazi biljaka možete biti 100 odsto sigurni u njihove prirodne i bezopasne sastojke. Osim toga, izbeći ćete intenzivne i neprirodne nijanse veštačkih, a poigravanjem različitim kombinacija biljaka i njihovom razmerom vaša jaja će dobiti dozu tradicionalne ljupkosti.

Svi prirodni materijali moraju se kuvati zajedno s jajima, a pošto se jaja skuvaju, ostave se u toj tečnosti preko noći (zajedno s biljnim materijalom). Posle 24 sata jaja se izvade, osuše i premažu s malo nerafinisanog suncokretovog ulja. Pošto prirodne boje za farbanje jaja nisu toliko intenzivne, koristite dosta biljnog materijala koji ih daje - na primer za 6 jaja biće vam potrebno 2-3 cvekle, 0.5 kg spanaća, 4-5 kašika kurkume, 200 g odmrznutih kupina.

U svakom slučaju, pustite mašti na volju i slobodno kombinujte ove prirodne nijanse s ukrasnim trakama, nalepnicama, gravurama i uživajte u ukrašavanju.

 Boja  Biljke za farbanje
Crvena Ljuska crvenog luka; Sok nara; Cvekla; Cvet hibiskusa
Narandžasta Ljuska žutog luka
Žuta Kurkuma u prahu; Kora narandže ili limuna; Šargarepa
Smeđa Turska kafa; Ljuska ili list oraha
Zelena Listovi španaća, blitve, zelja
Plava Borovnice i njihov sok; Listovi crvenog kupusa; Cvet crnog sleza
Ljubičasta Sok ili sirup kupine; Sok crnog grožđa
Ružičasta Sok brusnice ili maline
2024 © - Vesti online