Sreda 04.04.2012.
15:32
Beta

Sanino: Srbiju čekaju teški izbori na putu ka EU

Članstvo u EU je izbor, a ne nametanje: Sanino i Tadić
 

"Kada je reč o teškim odlukama, ne mogu da ne pomislim na normalizaciju odnosa sa Kosovom i nastavak pregovora sa Prištinom. Srbija ima važnu ulogu u regionu i zato ima i odgovornost i važno je pojačati regionalnu saradnju", rekao je Sanino na skupu "Pregovori za pristupanje EU - prilika za učešće u promenama", održanom u Palati
Srbija.

Sanino, koji je direktor Generalnog direktorata za proširenje i susedsku politiku Evropske komisije, rekao je da je članstvo u EU izbor, a ne nametanje, i istakao da je Unija prijatelj Srbije na njenom evropskom putu.

"Srbija bi trebalo da učini nekoliko teških izbora i bude posvećena evrospkim integracijama i onda će se ostvariti njen san. Važni su posvećenost i entuzijazam, kao i to da se oni neće smanjiti tokom vremena", rekao je Sanino.

Sanino je istakao da su teške odluke donele rezultate i da bi Srbija trebalo da bude ponosna na ono što je postigla za relativno kratko vreme.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je izgradnja šireg društvenog konsenzusa o pitanju evropske budućnosti Srbije trajna obaveza jer se jedino zajedničkim zajedničkim snagama može realizovati evropski put Srbije.

Predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht rekla je da Srbija ne bi trebalo da ide linijom manjeg otpora i da ispunjava samo ono što od nje traži Brisel, nego da sprovodi suštinske strukturne reforme, jer je to u njenom interesu.

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević kazala je da će se i pre članstva Srbije u EU dogoditi promena načina funkcionisanja izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, kao i nezavisnih regulatornih tela. "Čeka nas veliki posao u kojem će nam EU biti partner", dodala je Milica Delević.

2024 © - Vesti online