Četvrtak 05.04.2012.
08:00
24sata.info, Vestionline

Leteći automobili će biti dostupni za dve godine!

Sva potrebna mehanizacija se u tren oka stapa sa ostatkom karoserije
 

Za razliku od dosadašnjih predloga, PAL-V se ne koristi nepraktičnim delovima koje je potrebno postavljati, uklanjati ili tegliti u prikolici, već se sva potrebna mehanizacija u tren oka stapa sa ostatkom karoserije.

Dovoljno mu je 165 metara asfalta ili livade za uzletanje; za sletanje još manje
 

Za uzletanje mu ne treba pista -dovoljno mu je 165 metara asfalta ili livade da se vine u nebesa, a za sletanje mu je potrebno još manje.

Ne koristi motorizovanu elisu, mada nalikuje helihopteru, već autogir tako da je PAL-V potpuno bezopasan čak i u situacijama kad mu usred leta nestane goriva. Doduše, poželjno je u takvim situacijama imati pristupačnu površinu za sletanje.

Koristi autogir umesto motorizovane elipse tako da je potpuno bezopasan
 

PAL-V nije spor. Postiže 190 km/h na pravcu u vazduhu, a zahvaljujući sofisticiranoj elektronici vozi se sportski poput motocikla.

Ovladavanje kontrolama i dobijanje potrebnih dozvola navodno ne bi trebalo trajati duže od 30 sati. Američki i evropski zakonodavci su već neko vreme u procesu razvijanja programa digitalnih autoputeva koji bi, daleko ispod visine avionskog saobraćaja, osigurali sigurne koridore kojima bi se navigiralo pomoću GPS-a.

Što je najbolje, PAL-V zadovoljava postojeću regulativu vazdušnog i drumskog saobraćaja. Ono što stoji na putu da se ideja i realizuje je, naravno, manjak kapitala...

2024 © - Vesti online