Sreda 04.04.2012.
09:11
D. Đorđević - Vesti

Povratak nacizma (3): Gebels i Gering kao lektira

Milan Mihajlović
 




Dejan Dimić, novinar i analitičar prilika na jugu Srbije, kaže da takve pojave ne treba zanemarivati.


- To su aktivisti Obraza, organizacije koja po mišljenju sociologa otvoreno propagira ksenofobiju, rasizam, mržnju prema Jevrejima, etničkim i seksualnim manjinama, Srpskog oslobodilačkog fronta - koji se isticao pretnjama smrću novinarima "Vranjskih" u vreme pisanja o Aferi Pahomije, nacističkog pokreta Krv i čast, Nacional-socijalista juga Srbije... Ovi poslednji imaju svoj bilten i zagovaraju ideje hitlerovskog nacizma. Tu su i Svetosavski nacionalisti vranjskog kraja, koji sami sebe nazivaju Vukovi srbski i sa posebnim pijetetom izgovaraju ono "srbski" - navodi Dimić.

- Vranjski ogranak Nacionalnog stroja povremeno se oglašava pozivom preko plakata srpskim oružanim snagama da se što pre vrate na Kosovo i Metohiju i odbrane srpstvo.

Povratak nacizma:

 

Nacionalizam nije stran mladima, pa i gimnazijalcima. Mlada gimnazijalka, koja nije želela da joj pominjemo ime, tvrdi da je nekim njenim školskim drugovima u slobodno vreme omiljeno štivo nacistička literatura.

- To su časopis "Srpska divizija - Krv i čast", bilten Nacional-socijalista Južne Srbije, koji ima izvorne citate tekstova Hitlera, Gebelsa, Geringa - navodi naša sagovornica.

Pacifizam, tolerancija i jednakost proglašavaju se "sumanutim glupostima koje poturaju mediji koji radi sluđivanju srpskog naroda". Žrtve pretnji su najčešće vranjski Romi.
Student istorije, takođe Vranjanac, ima svoje mišljenje o celoj priči.

- Meni je recimo blizak svetosavski nacionalizam vladike Nikolaja jer smatram da tu nema ničeg agresivnog. Jednostavno, radi se o ljubavi prema vlastitom narodu i zemlji, bez mržnje prema drugima. Nisam član nijedne ekstremne organizacije, ali znam da one imaju svoje ljude i ovde. Znam i kako neki od njih razmišljaju i oni su za zatvor. Ali policija i vlast ništa ne preduzimaju.

Dimić kaže da je Sabor omladine Justinove iz Vranja pridružena članica Dveri srpskih, zajedno sa Svetim Justinom filozofom i Svesrpskim udruženjem Vitez.

- Sve nabrojane organizacije poznate su po tome da se parama SPC, često i države osnivaju na fakultetima, gde organizuju i razne tribine u kojima se propagiraju nacionalističke i retrogradne ideje, iako je versko i političko organizovanje na univerzitetu zabranjeno. Ukoliko želimo da smanjimo onih 20 odsto ekstremno nastrojenog stanovništva, moraće nacionalistički i fašistički ispadi da budu kažnjeni - smatra Dimić.
 

Vaspitanje omladine


Milan Mihajlović, predsednik vranjskih justinovaca, izjavio je za lokalne medije da organizacija na čijem je čelu nije ekstremistička, već da se bavi edukacijom pravoslavne omladine.


- Naš jedini cilj je duhovna i biološka obnova srpskog naroda posle decenija komunizma i širenje ljubavi prema svima, ne samo prema svojoj naciji. S tim što nam je srpski narod, naravno, na prvom mestu. Što se tiče krajnjeg desnog ekstremizma među mladima, on nije u duhu srpskog naroda, to su novotarije sa Zapada od kojih nam bolje biti neće. Međutim, koliko se sećam postupka Nacionalnog stroja na tribini u Novom Sadu, prethodio mu je drugi ekstrem. Levo nastrojeni su lepili plakate sa natpisom "Draža Mihailović - streljanje je ok". Tako da je jedan ekstremizam povukao drugi - tvrdi Mihajlović.

2024 © - Vesti online