Sreda 04.04.2012.
04:15
Srna

Jevreji podržavaju reizbor Obame

Jevreji ga opet žele u Beloj kući: Barak Obama
 

Više od 60 odsto jevrejskih glasača kažu da bi želeli da ponovo vide Obamu u Beloj kući, dok 30 odsto želi da u Belu kuću uđe republikanac, navodi se u "Istraživanju jevrejskih vrednosti "Džuiš veljus survej", koje je uradio Institut za istraživanje religije.

Jevreji čine samo dva odsto američke populacije, ali su od ključne važnosti za Obamu. Oni su uvek veoma naklonjeni demokratama i koncentrisani su u državama Pensilvaniji i Floridi, koje su, takođe, važne za reizbor Obame. Obama, demokrata, našao se na udaru republikanskog kandidata za predsedničku nominaciju, koji je rekao da Obama nije podržao Izrael.

Ukupna podrška Obami skoro je identična podršci koju je imao u vreme kampanje 2008. godine kada je u toku bila "bitka preliminalnih izbora" sa Hilari Klinton. Podrška je, međutim, opala sa 78 odsto jevrejskih glasova, koliko je Obama dobio na izborima 2008. kada je porazio republikanca Džona Mekejna.

Prema rezultatima istraživanja, 61 odsto Jevreja podržava Obamu, u odnosu na 50 odsto među generalno Amerikancima. Isti izvor navodi da 51 odsto jevrejskih glasača smatra da je ekonomija najvažnije pitanje za izbore 2012. dok četiri, odnosno dva odsto smatra da su to Iran i Izrael. Istraživanje je provedeno među 1.004 Jevreja starijih od 18 godina u periodu od 23. februara i 5. marta.

2024 © - Vesti online