Sreda 04.04.2012.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto:

Briga za Mihajla ne prestaje

VIDI KROZ GUSTU MAGLU: Mihajlo Kukić

Novac je namenjen transplantaciji rožnjače kojoj bi mališan trebalo da bude podvrgnut u Milanu, najkasnije u junu.
Uz novčane priloge stigla su i pisma ili poslate kratke poruke preko novinara Humanitarnog mosta. Svi donatori poželeli su uspešnu transplantaciju i iskrenu nadu da će vid biti sačuvan i da mali Prijedorčanin nikada više neće morati da bude podvrgnut tako ozbiljnim hirurškim zahvatima koji se ne mogu obaviti u našoj zemlji.


Iako je akcijom Humanitarnog mosta za nešto više od dva meseca prikupljena potrebna suma od 5.000 evra za transplantaciju rožnjače, čitaoci "Vesti" i dalje šalju pomoć Mihajlu, jer znaju da je potrebno i više od te fiksne sume. Putni i drugi vanbolnički troškovi takođe iziskuju znatna sredstva, što je problem za Kukiće gde je glava porodice, Mihajlov otac Milenko, ratni vojni invalid sa mesečnim primanjem od svega 130 KM, dok majka Sonija nije zaposlena.

Učenje, pa igra

 

Mihajlova interesovanja slična su kao kod druge dece, samo što za razliku od njih on mora da ih zadovoljava uglavnom u zatvorenom kućnom prostoru. Tako dane provodi sa omiljenim igračkama gormitima - junacima iz crtanih filmova, malo uz igrice na računaru, ali i učenje. Ovih dana je počela da dolazi učiteljica kod Kukića, kako bi uz njenu stručnu pomoć uspeo da savlada gradivo koje u školi uče njegovi drugari. Mihajlo je, uprkos slabovidosti, zainteresovan za učenje i veruje da će iduće školske godine i on sedeti u učionici.

Tri u jednom

 

Sonija Kukić u Mihajlovom životu ima tri uloge. Prva i najvažnija je uloga majke, potom učiteljice, jer sa njim prolazi dobar deo školskog gradiva. Majka je za Mihajla i bolničarka, koja vodi računa da njen sin popije sve lekove u propisanim dozama i tačno u određeno vreme.

- Duboko sam zahvalna dragim i vernim čitaocima "Vesti" širom sveta koji su se uključili u akciju Humanitarnog mosta za mog Mihajla i omogućili da ona bude realizovana u kratkom roku, ali i što su i dalje uz nas i šalju nam materijalnu podršku koja nas osnažuje u svakom smislu - kaže majka Sonija.


Ona je potpuno posvećena sinu koji je već u trećoj godini života podvrgnut transplantaciji kostne srži, a potom i jetre, što zahteva poseban režim ishrane i života uopšte.


- Mihajla je potpuno oslabljenog imuniteta. Imao je nedavno temperaturu, potom upalu desni koju smo uz velike napore sanirali, a sada se žali na bol u uhu. Sve bolesti koje kod druge dece ne traju ni nedelju dana kod njega se oduže na ceo mesec i mnoštvo raznovrsnih lekova - kaže Sonija.


Ona je dodala da je nedavno vodila Mihajla na kontrolu na Institut za očne bolesti Kliničkog centra Srbije gde su stručnjaci rekli da mu se stanje s vidom pogoršalo.


- Zamagljenje koje je Mihajlo imao na oba oka sada je gusta magla - kaže zabrinuto Sonija i napominje da je dijagnoza ostala ista i terapija ubrizgavanja veštačkih suza u oči pet do šest puta dnevno.


- Za Mihajla zapravo i nema prave terapije. Jedino lečenje je operativno i dr Srđan Pašić zakazaće nam, kao i uvek do sada, termin pregleda očiju u Milanu. Međutim, italijanski doktor koji prati Mihajla je član međunarodne organizacije Lekari bez granica i zna da bude odsutan i po mesec dana, zbog čega možemo samo da nagađamo da li će biti u maju ili u junu na klinici - kaže Sonija Kukić, svesna da je transplantacija jedini način da njen sin sačuva vid kao što su mu dve prethodne spasle život.


Njih je finansirala italijanska vlada, a predstojeću isključivo čitaoci "Vesti". 

POZIV DONATORIMA 

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online