Utorak 03.04.2012.
18:42 >> 19:05h
Vestionline

Romi: Angela, mi te volimo

Romi is sela Fantanele, 35 kilometara od Bukurešta, zahvaljuju Angeli Merkel jer prihvata Rome iz Rumunije, "za razliku od predsednika Francuske Nikole Sarkozija koji ih deportuje".

Zaštitnica: Angela Merkel

Oko 500 Roma od 700 iz sela Fantanele, nastanilo se u predgrađu Berlina gde u velikom broju žive stranci, prenela je danas agencija Mediafax.

Dobar deo sela Fantanele premestio se u Berlin u kvartu Nojkeln, a nemački list Der Špigel mesto gde žive rumunski Romi naziva "Raj u Nojkelnu".

Priča je počela kada je jedan mladi Nemac iz Saksonije došao u Berlin da nađe radno mesto, ali dospeo je do socijalne pomoći. Tada se upoznao sa jednim Romom iz Fantanele u čiju se sestru zaljubio i oženio, a posle toga počela je redom da dolazi rodbina njegove supruge - roditelji, braća, sestre, i druga rodbina, susedi, svi sa decom, iz Fantanele.

Nemac je za sve sredio stalni boravak, socijalnu pomoć, naknadu za decu, što je bila značajna suma jer su mnogi imali i po više od desetoro dece.

Nemački nedeljnik navodi da od 2007. godine, kada je Rumunija postala članica Evropske unije, broj Rumuna u Nemačkoj se udvostručio.

2024 © - Vesti online