Ponedeljak 02.04.2012.
20:55
Beta

"Mišlen" investira 170 miliona evra u Pirot

Investicija će omogućiti da se do 2016. godine u Pirotu godišnje proizvede 12 miliona guma
 

Memorandum o razumevanju potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojsa Ćirić, predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i direktor Tigar Tajersa Erik Fedi, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Fedi je posle potpisivanja memoranduma rekao da će ova investicija omogućiti da se proizvodnja guma u Pirotu poveća sa sadašnjih osam na 12 miliona guma godišnje do kraja 2016. godine.

"Proširenje kapaciteta počeće početkom naredne godine, a prve gume iz novih proizvodnih pogona izaćiće sredinom 2015. godine", kazao je Fedi.

Prema njegovim rečima, najveći deo proizvodnje biće namenjen rastućem tržištu Rusije i zemljama bivšeg Sovjetskog saveza, kao i tržištima srednje i istočne Evrope, Afrike i Bliskog istoka.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da sporazum o investiciji "Mišlena" predstavlja sigurnu budućnost za zaposlene u pirotskoj fabrici i njihove porodice.

"Želim da se zahvalim Mišlenu što je Srbiju i Tigar iz Pirota izabrao za svog partnera. Vi ste postali srpska kompanija i mi smo veoma ponosni zbog toga", kazao je Tadić.

Tadić je kazao da Srbija može da obeća će u infrastrukturnom smislu Pirot još više približiti centralnim evropskim koridorima. On je dodao i dodao da je protekle godine Srbija bila zemlja sa najvećim nivoom stranih investicija u čitavom regionu.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je rekao da je sporazum početak daljeg razvoja "Mišlena" u Srbiji.

"Vlada je zajednički uspela da ubedi 'Mišlen' da nova investiciju bude ovde u Pirotu. U prvoj fazi se očekuje investicija od 170 miliona evra i otvaranje 700 radnih mesta za ljude iz Pirota i ovog kraja", kazao je Ćirić

On je dodao da očekuju da fabrika u drugoj fazi proizvodi i do 20 miliona guma godišnje.

Kompanija "Mišlen" bavi se proizvodnjom i zastitom guma za vozila i trenutno se nalazi se na vodecoj poziciji na svim trzistima pneumatika i povezanih usluga. Ova kompanija zapošljava oko 109.000 radnika u 72 proizvodna postrojenja u 19 zemalja sirom sveta.

2024 © - Vesti online