Ponedeljak 02.04.2012.
17:58
Beta

Lavrov: Da popuste i vlast i opozicija u Siriji

Sergej Lavrov: Prioritet je razdvajanje zaraćenih strana
 

"Sirijska vlada mora da učini prvi korak i počne povlačenje trupa u skladu sa planom Kofija Anana", izjavio je Lavorv u Jerevanu, posle razgovora sa ministrom spoljnh poslova Jermenije.

Sirijska vlada je rekla da neće povući svoje snage iz gradova dok se ponovo ne uspostavi normalan život. Lavrov je kazao da sumnja da će biti postignut neki rezultat, ukoliko početak povlačenja vojske ne bude pratila slična akcija svih koji se bore protiv vlasti.

Ruski šef diplomatije upozorio je da postavljanje ultimatuma i veštačkih rokova Damasku neće pomoći i da prioritet sada treba da bude razdvajanje zaraćenih strana i dostavljanje humanitarne pomoći.

"Svi želimo da se krvoproliće brzo okonča, ali taj zahtev treba da bude upućen svim zaraćenim stranama u Siriji", kazao je Lavrov.

On je izjavio da je Rusija odlučila da ne prisustvuje jučerašnjem sastanku grupe "Prijatelji sirijskog naroda" u Istanbulu, zato što organizatori nisu pozvali predstavnike sirijske vlade.

Rusija i Kina su dva puta sprečile usvajanje rezolucije o Siriji u Savetu bezbednosti UN, ali su podržale plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana za mirno rešenje sukoba.

2024 © - Vesti online