Ponedeljak 26.10.2009.
12:30
O. Ikodinović - Vesti

"Intervizija" protiv "Evrovizije"

Pozdrav Evropi: Vladimir Putin na ovogodišnjem "Evrosongu" u Moskvi


Premijer Rusije Vladimir Putin prilikom nedavne posete Kini i zasedanja "Šangajske organizacije za saradnju" predložio da se organizuje međunardono muzičko takmičenje "Intervizija" za azijsko-evropski region koje bi moglo da bude pandan "Evrosongu".

Ime nije slučajno

 

Ni ime takmičenja "Intervizija" Putin nije odabrao slučajno. "Intervizija" je bilo ime koje su sovjetski birokrati '70-ih godina koristili za tehničko-programsku organizaciju istočno-evropskih zemalja. Ova organizacija je osnovana radi zajedničkog emitovanja televizijskih programa, a koja je
predstavljala pandan "Evroviziji", odnosno zapadnoevropskoj organizaciji iste vrste.

Pored Rusije i Kine na takmičenju bi učestvovali Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, članice "Šangajske organizacije za saradnju", bezbednosne organizacije osnovane 2001. godine.


Putin je ponudio da Prvi kanal ruske televizije bude organizator ove muzičke manifestacije, ali je nejasno da li će na ovom takmičenju moći da učestvuju i zemlje koje u "Šangajskoj organizaciji" imaju status posmatrača: Iran, Mongolija, Indija i Pakistan.

Iako su razgovori o ovoj ideji još uvek u toku, ruski premijer očekuje pozitivan ishod i nada se da bi takmičenje moglo uskoro da bude realizovano.


(opširnije u štampanom izdanju „Vesti“ za 26.10.)

2024 © - Vesti online