Ponedeljak 02.04.2012.
15:20
Beta

Zastava i himna nezavisne Vojvodine u režiji Siniše Kovačevića

Kovačević je četvrtu Vojvođansku konvenciju nazvao "šaljivim skupom održanim na dan šale" i posebno kritikovao pojavljivanje na tom skupu narodnog heroja Petra Matića Duleta i bivšeg komunističkog funkcionera Živana Berisavljevića.

On je rekao da već postoji zakon o političkoj zloupotrebi dece i založio se za zabranu zloupotrebe "duboke starosti i velike dece, što je sve češći slučaj na političkoj sceni".

"Nakon giganta iz Iriga, i Petar i Dule su iz Iriga, progovorio je gorostas iz Martinaca koji se zove Živan Berisavljević i on je na moju veliku nesreću Sremac, kao i ja. Berisavljević je, nakon što je napisao osam romana i pronašao lek protiv raka i ćelavosti i preveo Šekspira, odlučio da u ranoj mladosti, dok je još mlad i dok ima vremena, u 79. godini, prekomponuje i preuredi moju otadžbinu i moj zavičaj po svom komunističkom modelu", rekao je Kovačević.

Kovačević je, u ironičnom tonu, rekao da su posle skupa već masovno počeli da stižu predlozi za novu zastavu i himnu Republike Vojvodine.

Banatsko nebo, futoški kupus i sremski kulen... Pa ko voli nek izvoli

"U ovom trenutku, Društvo heraldičara iz Vojvodine je najbliže predlogu u kome će na plavoj podlozi, koja simbolizuje široko banatsko nebo, biti smeštene dve žute glavice futoškog kupusa, kao simbol bačke plodnosti, a između te dve glavice ponosno će se uspravljati sremački kulen, kao simbol Srema i njegove snage i ljutine", rekao je on i dodao da još treba razrešiti "hamletovsku dilemu" da li će nova himna biti pesma "Četiri konja debela".

Prema njegovoj proceni, na petoj Vojvođanskoj konvenciji će verovatno biti saopšten predlog da Srbija dobije autonomiju u okviru Vojvodine.

Kovačevićev predlog za himnu Vojvodine:

2024 © - Vesti online