Nedelja 01.04.2012.
22:24
Srna

"NATO ne donosi ništa dobro"

CG bi ulaskom u NATO izgubila deo suvereniteta: Jelena Guskova

Guskova je na tribini "NATO - inkvizicija našeg doba" u Kotoru istakla da Crna Gora ulaskom u Alijansu ne bi dobila ništa pozitivno i da bi o članstvu trebalo da odluče građani na referendumu.

Osvrnuvši se na "ulogu koju je NATO imao u rasparčavanju SFRJ, posebno prostora na kojim žive slovenski pravoslavni narodi", Guskova je naglasila da je krajnji cilj svega što Alijansa sprovodi poslednih decenija na Balkanu rasparčavanje Rusije i eksploatacija njenih resursa nafte i gasa.

"Poznato je da NATO koristi celu teritoriju zemlje članice. Ako Crna Gora uđe u NATO imaće na svojoj teritoriji vojne baze, davaće svoje vojnike za korišćenje u vrućim tačkama kao što već radi u Avganistanu", objasnila je Guskova.

Ona smatra da je i rukovodstvo Srbije pod ogromnim pritiskom da pristupi Alijansi, iako je proglasilo vojnu neutralnost kada je reč o učlanjenju u vojne saveze.

"Balkan ima perspektivu da bude mesto dislokacije vojske, skladište NATO naoružanja svih vrsta i mesto sahrane nuklearnih otpadaka", dodala je Guskova.

Prema njenim rečima, prisustvo NATO-a zabranjuje obnovu na postjugoslovenskom prostoru, ujedinjenje i jačanje slovenskih pravoslavnih država i oduzima suverenitet.

"Slovenci su čak i izračunali da su izgubili 12 odsto svog suvereniteta ulaskom u NATO, mada se čini da je to i više", dodala je Guskova.

Tribinu "NATO - inkvizicija našeg doba" organizovala je mreža nevladinih organizacija "Ne u rat - Ne u NATO".

2024 © - Vesti online