Nedelja 01.04.2012.
17:50
Beta

KFOR istražuje mesto hapšenja pripadnika KPS

Kfor istražuje s koje strane administrativne linije se desilo hapšenje

Iako Kfor istražuje mesto gde se desilo hapšenje, kako bi izašao s izveštajem o tom događu, vlasti u Prištini i dalje veruju da je hapšenje izvršeno u zoni odgovornosti policije na teritoriji Kosova.

Redžepi je rekao da su vlasti u Prištini povodom tog hapšenja u kontaktu sa međunarodnom zvaničnicima, posebno s Euleksom, kako bi se obezbedilo da policjacima kojima je određen pritvor od 48 sati u zatvoru u Kuršumliji budu oslobođeni i vraćeni kućama.

"Zatražili smo preko međunarodnih mehanizama koje imamo na raspolaganju, posebno preko Euleksa i izaslanika EU na Kosovu Samjuela Žbogara da iskoristimo sve mogućnosti pritiska na Srbiju da se oslobode policajci koji su kidnapovani", rekao je Redžepi za Radio "Slobodna Evropa".

Hapšenje pripadnika KPS-a

On je kazao da su se pismeno obratili Evropskoj komisiji i drugim institucijama da se oslobode pripadnici policije koji su "uhapšeni na teritoriji Kosova".

Euleks je u saopštenju izrazio čuđenje potezom Srbije posle pozitivnih kretanja i postizanja sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Redžepi je izrazio uverenje da će istraga međunarodnih institucija Kfora i Euleksa potvrditi dokaze kosovske strane da se hapšenje pripadnika policije dogodilo na teritoriji Kosova.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić rekao je u subotu da su kod Meradara uhapšena dvojica naoružanih pripadnika Kosovske policijske službe. Dačić je kazao da su su oni bili u uniformama, naoružani pištoljima, automatskim puškama i sa specijalnom opremom za merenje daljine i noćno osmatranje.

S druge strane, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je da su pripadnici srpske žandarmerije uhapsili dvojicu pripadnika kosovske policije dok su oni patrolirali u zoni svoje odgovornosti.

2024 © - Vesti online