Nedelja 01.04.2012.
12:36
B. Miličić - Vesti

Srušili Jugoslaviju zarad nemačkog carstva

Dario Vidojković: Panevropska unija se na više načina vrlo aktivno angažovala 1990. i 1991. godine u prevremenom priznanju Slovenije i Hrvatske

- Rečnik koji koristi naš patrijarh Irinej u svom govoru tokom te konferencije, podseća na rečnik globalista i mondijalista, odnosno tvoraca Novog svetskog poretka. Ovaj skup Panevropske unije, čiji je deo Panevropa Srbija, održava se u Beogradu i to pod pokroviteljstvom Srpske pravoslavne crkve - upozorava Vidojković.

GEOGRAFIJA KAO IGRA
Iako informacije o delovanju i aktivnostima Panevropske unije i nisu baš nešto česte u javnim medijima, ipak treba imati u vidu nekoliko činjenica vezanih za tu organizaciju.
 

Neprimetno osvajanje

- Kada se pogleda karta današnje Evropske unije, ona neodoljivo podseća na najdalji domet nemačkih vojnih snaga tokom Prvog i Drugog svetskog rata, pogotovu na istočnim frontovima - napominje Dario Vidojković smatrajući da o ovim stvarima treba javno govoriti i da su srpski narod i Srbija u velikoj opasnosti.

- U njoj su vrlo uticajni bivši političari, ali i neki aktuelni u sadašnjoj vlasti koji bitno utiču i kroje politiku iz drugog plana, odnosno pozadine. Za nas je možda najvažnija činjenica da se Panevropska unija na više načina vrlo aktivno angažovala 1990. i 1991. godine u prevremenom priznanju Slovenije i Hrvatske, otcepljenih republika tadašnje zajedničke države Jugoslavije. Oni su proces secesije ove dve bivše republike pomagali politički, propagandistički i materijalno a postoje dokumenti koji govore da su se sa tadašnjim zvaničnicima Slovenije i Hrvatske 1991. sastajali predstavnici Panevropske unije i tada njen prvi čovek Oto fon Habsburg (umro je prošle godine) a glavna tema je bilo rušenje Jugoslavije - ističe Dario Vidojković.


O tome postoje i zvanični izveštaji Panevropske unije u kojim stoji da se ona politički i propagandno angažovala tobože "za slobodu i nezavisnost" Slovenije i Hrvatske i da je organizovala humanitarnu pomoć za ratom zahvaćena područja. Zanimljivo je i kako i gde Hrvatsku u Evropi svrstava Panevropska unija. Hrvatska po njihovom tumačenju ne pripada Balkanu, nego je država srednje Evrope i samo se graniči sa Balkanom. Za Darija Vidojkovića taj detalj je vrlo značajan, jer on smatra da to ima geopolitički značaj a taj koncept potiče još iz vremena pre Prvog svetskog rata i iz doba nemačkog carstva.


- To "izmeštanje" Hrvatske sa Balkana u srednju Evropu znači i koncept nemačke dominacije u južnoj i jugoistočnoj Evropi, što je kasnije i Hitler u svoje vreme imao kao jasan plan i cilj - navodi Vidojković.

GLAVA U VATIKANU
Panevropska unija se zalaže za hrišćansku Evropu kao društvenu snagu koja utiče na odnose i prilike na Starom kontinentu.
 

Hrvatski kralj

Oto Habsburg-Lotringen bio je najstariji sin Karla, i naslednik prestola Austrije, Mađarske Češke i - Hrvatske. Bio je član evropskog parlamenta, gde je zastupao Hrišćanski socijalni savez Bavarske, kao počasni predsednik Međunarodnog panevropskog saveza. Njegov kršteni kum bio je Franjo Josip I, austrijski car i ugarski i hrvatski kralj od 1848. do 1916. godine. Oto je živeo u Bavarskoj i bio državljanin Nemačke, Austrije, Hrvatske i Mađarske.

- Postavlja se i pitanje šta znači to hrišćanstvo u Evropi u ideji Panevropske unije i da li ima tu mesta i za pravoslavne hrišćane? Pošto je ova unija u nekoliko prilika otvoreno rekla da u Evropskoj uniji nema mesta za Tursku i Rusiju, može se pretpostaviti da bi to bila katolička Evropa pod patronatom Vatikana, odnosno da temelj te nove ujedinjene Evrope treba da bude katoličanstvo.

To što su neke pravoslavne države, kao što su Bugarska i Rumunija, već u Evropskoj uniji, ne mora da znači da tu imaju mesta i druge pravoslavne države. Njihovim prijemom u EU ostvaren je stari nemački strateški cilj uspostavljanja kontrole nad Balkanom. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su ove dve Srbiji susedne države bile nemački saveznici u Drugom svetskom ratu a Bugarska i u Prvom svetskom ratu.

Kada se sve to zna, Vidojković postavlja i pitanje da li je trebalo da Srpska pravoslavna crkva, na čelu sa patrijarhom Irinejom, bude pokrovitelj ovakvog jednog skupa u Srbiji i da li sa njima zajedno treba da se moli u najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu, hramu Svetog Save na Vračaru?

Patrijarh srpski Irinej

U nizu pitanja koja otvara tema skupa Panevropske unije u Srbiji pod pokroviteljstvom SPC, Dario Vidojković postavlja i sledeća: šta znači patrijarhovo zalaganje za ujedinjenje sveta, ko će i kako voditi taj ujedinjeni svet, odnosno da li je to ostvarenje već poznate ideje globalista i mondijalista o jednom svetu i jednoj svetskoj vladi?


Umesto odgovora na ova i druga brojna pitanja i dileme, Vidojković kaže:


- Sve to nije u duhu izvornog hrišćanstva, jer o tome na takav način govore samo na Zapadu, ali do sada retko ko je tako govorio u Rusiji, pa i kod nas - tvrdi Dario Vidojković.
 

Žal za Austrougarskom

Panevropska unija je osnovana 1922. godine i najstariji je pokret u Nemačkoj za ujedinjenje Evrope. Njegovi članovi bili su Albert Ajnštajn, Tomas Man, Konrad Adenauer i drugi poznati i uticajni ljudi. Ričard Coudenhove-Kalergi, izdanak stare plemićke loze, idejni tvorac Panevropske unije koji je tada pisao da se samo ujedinjena Evropa može vojno suprotstaviti ruskoj pretnji i zaštititi od američke konkurencije u privredi. Coudenhove-Kalergi inače nije nikad prežalio pad Austrougarske, što je takođe jedan od razloga za formiranje Panevropske unije. Kasnije je kao glavni cilj postavljeno proširenje EU na istok. Jedan od predsednika Panevropske unije bio je i Oto fon Habsburg koji se zdušno zalagao za nezavisnost Slovenije i Hrvatske.

2024 © - Vesti online