Nedelja 01.04.2012.
00:47
Alo!

Kopola došao po inspiraciju u Dubrovnik

Proslavljeni američki reditelj i petostruki oskarovac Frensis Ford Kopola (72) oduševljen Dubrovnikom
 

Petostruki oskarovac koji stoji iza filmskih klasika kao što su trilogija "Kum" i ratna drama "Apokalipsa sada" u Dubrovniku traži predah i inspiraciju za nova dela. On je privatnim avionom iz Pariza sleteo na aerodrom “Ćilipi”. Smestio se u luksuznu vilu “Agva”, koja pripada hotelu “Excelsior”.


“Veoma mi se dopada ovde. Dubrovnik je grad za koji me vezuju lepa sećanja. Posetio sam ga 1962. i tada je izgledao staro. Sada je mnogo lepši, izgleda kao prava destinacija”, rekao je Kopola i nastavio:
 

“U ovom hotelu sam odseo i pre 50 godina, kad sam pisao scenario za film ‘Kišni ljudi’. I sada sam ponovo ovde u potrazi za inspiracijom”, rekao je i priznao da nije razmišljao o snimanju filma u Dubrovniku.

Kopola se pratnji domaćina prošetao Stradunom i svratio do Gradske kavane, gde je sedeo i pre pola veka. Večerao je u restoranu “Porto” u starom delu grada.
Kopolini filmovi su odredili karijere Marlona Branda i Al Paćina. On je otac rediteljke Sofije Kopole, koja je između ostalih snimila filmove “Ubistvo devica” i “Izgubljeni u prevodu”. Kopola je i stric Nikolasa Kejdža. U slobodno vreme bavi se uzgojem vinograda u Kaliforniji.

Najuticajniji u Holivudu!

Frencis Ford Kopola važi za jednog od najuticajnijih reditelja u Holivudu, što je potvrdio i Džordž Lukas, autor sage “Ratovi zvezda”, navodeći da mu je Kopola mentor. Rođen je u Detroitu, a baba i deda su mu bili imigranti iz Italije. Osim trilogije “Kum”, režirao je još i filmove “Paton”, “Drakula”, “Apokalipsa sada”. Poslednji film koji je režirao je “Tvikst” iz 2011. U pitanju je horor-triler u kome glavnu ulogu igra Val Kilmer.

2024 © - Vesti online