Subota 31.03.2012.
13:15
Vestionline

Sa 92 naučio da čita i piše, sa 98 napisao knjige

Od nepismenog starca do čoveka čije u knjige lektira u školama

Džejms nije znao čak ni menije u restoranima da pročita, pa je kada bi čuo šta neko drugi naručuje, samo naručivao isto. Sada se njegovi autobiografski romani "Ribarevim jezikom" čitaju u osnovnim školama kao značajno štivo.

"Nisam ni sanjao da će otići ovako daleko. Nisam znao ni da čitam ni da pišem, a onda sam naučio i izdao knjige o svojim putovanjima u životu. Veoma sam srećan, mogu vam reći da mi ljudi pišu pisma i podržavaju me", rekao je Džejms.

Kaže da je krenuo u školu kao mali, ali vrlo brzo iz nje i ispisan kako bi pomogao svojoj porodici u zarađivanju novca i da je radio sve moguće fizičke poslove. Seća se da je dobijao svake godine po jedan dolar od svog oca na Dan nezavisnosti SAD-a, 4. jula.

"Bio sam toliko srećan, odmah bih otrčao u prodavnicu da kupim sebi čašu mleka, komad pite od jabuka i malo sladoleda. Pošto bih kupio to, onda bih kupio malo pakovanje petardi, zapalio jednu, a onda bi sve eksplodirale", priča Džejms.

On je noćima učio da čita, uz malu pomoć nećake, ali najčešće sam. Prvo je učio abecedu, a zatim je reči iz rečnika. Tvrdi da ga je bilo sramota i da mu je bilo neprijatno, ali je rešio da istraje.

Pošto je savladao čitanje i pisanje, počeo je intenzivno da čitati i shvatio da je i njegov život jedan veliki roman. Ubrzo je objavio knjigu "Ribarevim jezikom", koja je postala izuzetno popularna.

2024 © - Vesti online