Subota 31.03.2012.
11:53
Srna

Tuča u turskom parlamentu zbog reforme školstva

Poslanici se potukli oko toga treba li deca da idu u verske škole

Vladajuća AK partija smatra da će ovim zakonom deca ostajati duže u školi, ali sekularni Turci to vide kao širi plan za povećanje uticaja religije.

Debata i tuča u parlamentu usledili su dan posle protesta kada je policija upotrebila vodene topove i suzavac da rastera demonstrante u prestonici Ankari. Parlament je usvojio zakon, a od 550 poslanika 295 je podržalo predlog, dok je 91 bio protiv.

Ovaj zakon zamenio je onaj iz 1997. godine, čije je usvajanje isposlovala vojska, kojim je bilo zabranjeno da deca mlađa od 15 godina pohađaju religijske škole. Te škole prvobitno su osnovane radi školovanja islamskih sveštenika.

Glavna turska sekularna opoziciona Narodna republikanska partija optužila je premijera Redžepa Tajipa Erdogana da želi da se ovim zakonom osveti i da želi da "vaspita religijsku omladinu".

Erdogan je odbacio tvrdnje da želi da nametne islamske vrednosti svojim sunarodnicima. On je rekao da je posvećen sekularizmu, ali ne na štetu Turaka koji žele otvorenije da izraze svoja religijska uverenja. On je dodao da je usvajanje zakona pobeda za demokratiju.

"Ovaj zakon pokazuje koliko je demokratija uznapredovala u Turskoj. Fašistički pritisci ispravljeni su kroz demokratiju", rekao je turski premijer.

2024 © - Vesti online