Subota 31.03.2012.
08:12
Blic

Banke ne daju Nikoliću kredit za kampanju

Vratiće pare, tako mu politike: Tomislav Nikolić
 

SNS još nije zakupila nijedan bilbord, niti je platila emitovanje televizijskog spota. Na TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom nije zakupljen nijedan termin, a pitanje je i kada će do toga doći.


Kako za ”Blic” kaže Aleksandar Vučić, zamenik predsednika naprednjaka, razlog nije predizborna taktika, već nedostatak novca.


- Obišli smo pola banaka po Srbiji i nijedna nam još nije odobrila kredit. Ne mogu da verujem da se to dešava - navodi Vučić.


Lideri SNS su bankama izložili svoj biznis plan i službenicima objasnili da će posle izbora imati najmanje 80 mandata, iako će po njihovim procenama osvojiti bar 100 poslaničkih mesta.
 

Uslovi banaka

U bankama su za ”Blic” rekli da nemaju posebne kredite namenjene za finansiranje stranaka, kao i da se partije kad traže pozajmicu tretiraju kao pravna lica. Kako su nam objasnili, na stranke gledaju kao na udruženja građana, one, kao i ostali klijenti, moraju da imaju osiguranje ili garanciju da će kredit moći da vrate.

- Imamo čist posao, a faktor rizika je nula. SNS nije neka mala partija i ne strepimo da li ćemo proći cenzus. Očekujemo da ćemo iz budžeta posle izbora dobiti bar milion evra za troškove predizborne kampanje i od toga, naravno, u ratama vraćati kredit. Ako im to nije dovoljno, ne znam šta jeste. Očigledno je da je odobravanje kredita zabranjeno protivnicima vlasti - smatra Vučić.


Lideri SNS su više puta rekli da nameravaju da se za finansiranje predizborne kampanje zaduže i uzmu dva ili tri kredita, ali je sada dovedeno u pitanje da li će dobiti ijedan. Tomislav Nikolić je najavio da će čak svojim stanom garantovati za pozajmicu, a deo novca biće obezbeđen i od donacija. Kako tvrdi Vučić, do sada je od privrednika i prijatelja stranke obezbeđeno svega 250.000 evra, što je daleko od sume koja je potrebna za ozbiljnu kampanju.


- Ono što su naši simpatizeri uplatili, to nije dovoljno - dodaje on.

2024 © - Vesti online