Subota 31.03.2012.
07:39
Beta

Mrtav bivši šef sovjetske obaveštajne službe

Izgleda da je nekadašnji šef sovjetskih špijuna izvršio samoubistvo

Telo Šebaršina, bivšeg šefa Prve uprave sovjetske službe bezbednosti KGB, zaduženog za obaveštajnu službu u inostranstvu, nađeno je u njegovom stanu u centru Moskve, rekao je za AFP izvor u policiji, koji je naveo da je Šebaršin pucao sebi u glavu iz pištolja.


"Prema prvim informacijama, izvršio je samoubistvo", istaknuto je u Komitetu za istragu, uz dodatak da je pištolj nađen u blizini tela.


Šebaršin je ostavio oproštajno pismo, prenose ruske novinske agencije. Moskovska policija, međutim, odbila je da za AFP potvrdi tu informaciju.


Rođen 24. marta 1935, Šebaršin je bio na čelu sovjetske spoljne obaveštajne službe od 1989 do 1991, godine raspada SSSR-a. Radio je za sovjetsku obaveštajnu službu u Indiji i Iranu od 1971. do 1983, piše u zvaničnoj biografiji na sajtu ruske spoljne obaveštajne službe (SVR).


Takođe je bio šef KGB, ali svega dva dana, 22. i 23. avgusta 1991, neposredno posle neuspelog puča protiv psolednjeg sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova, prenose ruske novinske agencije.

2024 © - Vesti online