Petak 30.03.2012.
21:58
B92

"Hapsićemo Ljimaja ako napusti Kosmet"

Vekarić: Ima solidnih dokaza protiv Ljimaja
 

Zamenik tužioca za ratne zločine kaže da Srbija ne može da pokrene proces dok je Ljimaj na Kosovu, ali da ukoliko on napusti Kosovo računa "da će druge države reagovati i izručiti ga nama".
 

Mešovito sudsko veće Okružnog suda u Prištini odlučilo je da se ponovi proces protiv Fatimira Ljimaja i još trojice bivših pripadnika OVK za slučaj "Klečka".

"Ono što je radio britanski sudija uveo je na mala vrata anglosaksonski postupak. Imamo ljude protiv kojih nije završen postupak, koji se sumnjiče po komandnoj odgovornosti, nemo neposredne izvršioce, imamo žrtve za koje ne znamo ko ih je ubio. Meni je ovo jedna "izvinjavajuća presuda". Prvo je i Ljimaj pušten iz pritvora, što je skandalozno, imate Zogaja čije svedočenje nije uvršteno kao dokaz, a imate opasnost od zastrašivanja svedoka", kaže Vekarić.

On dodaje da je mešovito veće slično međunarodnom veću, koje sudi po malo drugalijim pravilima.

"Ono što je zbunjujuće je što su ostavili mogućnost da Ljimaj odgovara po komandnoj odgvornosti. To liči na postupak u Hagu".

Vekarić dodaje da je veliki pesimista po pitanju suđenja Ljimaju.

"Da je postojala sudijska dobra volja, sudsko veće ga ne bi puštalo iz pritvora", kaže Vekarić i dodaje da se vidi da volje nema i po tome što nije uvršten Zogajev dnevnik.

2024 © - Vesti online