Petak 30.03.2012.
13:10 >> 13:11h

"Niko ne reaguje na hapšenje Srba"

 Ispada da mi politički hapsimo

"Niko ne reaguje na hapšenje srpskih policajaca. Zvao sam sve redom, od Ketrin Ešton do stranih ambasadora, i nadalje. Kada zovemo Euleks često i ne odgovaraju na telefon nego nas upućuju da čitamo sajt MUP-a Kosova i Kosovske policijske službe", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija.

On je naveo da se cela međunarodna zajednica podigla kada su uhapšena dva Albanca po poternicama iz Srbije.

"Ispada da mi politički hapsimo, ali čim se odgovori, juče su pustili četvoro Srba da budu u kućnom pritvoru", kazao je Dačić.

Dačić je kazao da je hapšenje srpskih policajaca državni problem i istakao da danas svi Srbi na Kosovu strepe da li će biti uhapšeni.

"Tražimo da se srpski policajci što pre oslobode", rekao je Dačić. On je kazao da su uhapšeni policajci države Srbije u kojoj istovremeno nevladine organizacije protiv njega podnose krivičnu prijavu "jer ih je uhapsio".

"Nisam ja uhapsio nego je policija Srbije uhapsila dva Albanca po poternicama suda. Ne bih voleo da živim u takvoj Srbiji. Srbija mora više da poštuje samu sebe i da povratimo poverenje u državu", poručio je Dačić.

Na prelazu Končulj u sredu su uhapšeni Hasan Abazi iz Uroševca, po poternici suda u Gnjilanu i Adem Hurseli, po poternici PU Beograd koja ga tereti za trgovinu drogom.

Kosovske vlasti su u poslednjih nekoliko nedelja uhapsile nekoliko pripadnika MUP Srbije i zaposlenih u srpskim opštinskim strukturama, kao i trojicu radnika Pošta Srbije. Svi se sumnjiče za kršenje ustavnog poretka Kosova.


Rada Trajković traži da lekari pregledaju uhapšene Srbe

 

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković ponovo je danas zatražila od šefa Euleksa Gzavijea de Marnaka da odobri lekarima gračaničkog Doma zdravlja da
pregledaju Srbe uhapšene 25. februara u okolini Gnjilana.

 

Rada Trajković je u otvorenom pismu šefu Euleksa kazala da je isto od misije EU tražila i 2. marta, ali da joj je De Marnak odgovorio da to ne može jer od njega to nisu zatražile porodice uhapšenih.

 

"Porodice uhapšenih su me nedavno lično kontaktirale i u direktnom susretu istakle da se privedeni Srbi nalaze u jako teškom psihičkom stanju, istovremeno zahtevajući da ih lekari Doma zdravlja u Gračanici pregledaju i pruže im medicinsku pomoć", navodi se u pismu Rade Trajković koja je i poslanica Jedinstvene srpske liste u
Skupštini Kosova.

 

Prema njenim rečima, zahtevom porodica ispunjeni su i zakonski uslovi da uhapšene pregledaju lekari iz Gračanice.

 

"Posebno ističem humanitarne razloge - zbog težine njihovog zdravstvenog stanja, te Vas molim da u što hitnijem roku omogućite lekarskom konzilijumu Doma zdravlja u Gračanici da pregleda i pruži medicinsku pomoć uhapšenim Srbima", navela je Rada Trajković.

2024 © - Vesti online