Petak 30.03.2012.
08:20 >> 11:59h
Blic

Tito imao špijune u Bi-Bi-Siju

Mitja Meršol je sedamdesetih godina radio je za Udbu dok je bio spiker na Bi-Bi-Siju, a danas je član slovenačkog parlamenta

Njihov zadatak je bio da prikupljaju informacije o svojim jugoslovenskim i britanskim kolegama, kao i o jugoslovenskim disidentima koji su emigrirali u Britaniju.

Meršol: Nikome nisam naškodio


Meršol je prošle nedelje izjavio da je radio tako da “nikome ne naškodi”.

 

- Čovek u životu radi mnoge stvari. Svako prosuđuje o svojim postupcima, a ja sam ispod onoga što je bilo pre 40 godina odavno podvukao crtu. U to vreme smo živeli u jednoj drugačijoj zemlji, sa drugačijim sistemom i pod drugačijim okolnostima - rekao je Mišol.

Jedan od špijuna, piše britanski list, bio je Slovenac Mitja Meršol, koji je u Udbi imao pseudonim “Lingvista”. Meršol je sedamdesetih godina radio kao spiker na Bi-Bi-Siju u ogranku na slovenačkom jeziku, a danas je član slovenačkog parlamenta.

Prema rečima Jureta Brankovića, koji je o dokumentima govorio na slovenačkoj televiziji Pop TV, Udba je u pomenutom periodu redovno dobijala informacije od svojih špijuna na britanskom javnom servisu.

"Iako se Bi-Bi-Si predstavlja kao apolitična služba, reč je o efikasnom mehanizmu britanske indoktrinacije i obaveštajne službe", navodi se u jednom od dokumenata Udbe.


Dokumenta takođe otkrivaju da je Meršol od Udbe dobio specijalnu kameru da bi snimao dokumenta i da je bio obučen za korišćenje šifrovanog pisma.


Meršol je izveštaje slao dvaput mesečno, ali mu je naređeno da informacije o izvesnoj grupi političkih emigranata povezanih s tajnom "Mediteranskom akcijom", čija priroda nije poznata, šalje odmah.


U dokumentima se navodi da je Meršol, koji je stekao poverenje kolega i emigranata, izveštavao o "kovanju zavera protiv komunizma", ali i njihovom ljubavnom životu, pa i ko se od njih nalazi na platnom spisku Skotland jarda.


Jednom prilikom, “Lingvista” je zamalo bio razotkriven, nakon što je podneo izveštaj o večeri koju je priredila 25-godišnja Jugoslovenka, zaposlena u Bi-Bi-Siju. Mlada žena se, navodno, naročito zbližila s jednim od gostiju, desničarskim emigrantom, a kada su posle toga njeni roditelji u Beogradu bili uhapšeni, ona se zbog toga ljutito požalila Meršolu i nedvosmisleno ga je osumnjičila.

To je navelo njegove nalogodavce, piše list, da svoje kolege u beogradskoj policiji zamole da više ne hapse njene roditelje ako ne žele da njihov agent bude razotkriven.

2024 © - Vesti online