Nedelja 01.04.2012.
11:22
Vesti

Kelner Paja ušao u legendu

Paja Nepeglaja, kelner koji je ušao u legendu, dobio je nadimak od uzrečice "Paja nikoga ne pegla" (Foto: Ilustracija)

Kasnije je u hotelu otvorena bioskopska sala, najveća u gradu. Pošto je mogla da primi čak 500 posetilaca, postala je najveća pozornica ne samo za pokretne slike, nego i za mnoge druge priredbe, svečanosti, slavlja.

I posle Drugog svetskog rata Central je ostao najbolji zemunski hotel, ali je nacionalizacijom prešao u ruke državnog ugostiteljstva. Pripajanjem Granda 1962. godine postao je jedina hotelsko-ugostiteljska radna organizacija u gradu. Nekoliko puta je u to doba puta renoviran i dobio je još restoranskih sala. Tek pred kraj 20. veka Central je izgubio status hotela i kategorizovan je kao - konačište.

Dok su otmeni Zemunci pre rata svojim stranim gostima s ponosom preporučivali

uslugu u Centralu, oni sami su više voleli domaću atmosferu u mnogo neuglednijem mestu, kafani Kod krune. Zlatna kruna, kako su je Zemunci od milošte prekrstili, bila je jedna od najstarijih kafana u gradu, otvorena je još u 19. veku.

Između dva svetska rata zapamćena je po čuvenom kelneru Pavlu Jankoviću koga su gosti prozvali Paja Nepeglaja. Kelner koji je ušao u legendu dobio je nadimak od uzrečice "Paja nikoga ne pegla", kojom je voleo da istakne svoje poštenje. Najpre je Zlatna kruna bila stecište zidara i tesara, kojima su mušterije dolazile da sklapaju poslove. Zbog domaćih jela, lepe bašte i kuglane uoči Drugog svetskog rata u njoj su se sve češće okupljali činovnici, ali i industrijalci. Posle rata Zlatna kruna je kao i ostale kafane nacionalizovana i pretvorena u sindikalni restoran sportskog društva Jedinstvo.

Fašizam i vašizam

U velikoj sali Centrala 31. decembra 1944. godine svečano je dočekana prva Nova godina u tek oslobođenom Zemunu. U ambijentu ukrašenom parolama poput "Fašizam i vašizam su neprijatelji, ubijajmo ih podjednako", održana je priredba u kojoj su prednjačile borbene horske pesme i prikazivanje zarobljenih Švaba, a gromoglasnim pucanjem u plafon zakoračeno je u novo leto i u novo doba.

2024 © - Vesti online