Četvrtak 29.03.2012.
17:28
Beta

Žene pritisle šefa stranke da ode na porodiljsko?

O porodiljskom će "biti odlučeno o ličnim životnim planovima", ali "rezultat toga nikako se ne tiče javnosti": Zigmar Gabrijel sa ženom

U otvorenom pismu koje su mu uputile žene među njima i nekadašnja kandidatkinja za predsednicu Nemačke, univerzitetska profesorka Gezine Švan, ne bez ironije, Gabrijelu se postavlja pitanje "kada najkasnije posle rođenja deteta počinje ponovo da radi".

U Nemačkoj 85 odsto žena koristi zakonske mogućnosti za
odsustvovanje sa posla nakon porođaja i samo 10 odsto muškaraca.
 

Šest nedelja pre i osam sedmica posle rođenja deteta žene imaju pravo na punu platu.

 

Posle toga takozvano roditeljsko odsustvo sa umanjenim primanjem, u
trajanju do godinu ili više dana, mogu da uzmu kako majka, tako i otac deteta, u određenim slučajevima čak i baka ili deda.

To je pitanje koje se najčešće upućuje zaposlenim ženama, budućim majkama u Nemačkoj, pogotovu ako rade na odgovornijim i zahtevnijim radnim mestima.

"Imate divnu šansu, kao predsednik SPD, da svojim životom u porodici koja partnerski deli roditeljske zadatke postanete primer za ugled i time otvorite mogućnost da se krene sasvim novim putevima", navedeno je u pismu.

Pored više drugih, Gabrijelu se u pismu postavlja i pitanje "kako namerava da uskladi porodične i poslovne obaveze", kao i "da li smatra da je dorastao dvostrukom opterećenju kao otac i predsednik stranke".

Predsednik SPD koji ima 52 godine, i njegova 35-ogodišnja životna partnerka, očekuju uskoro prvo zajedničko dete.

U nemačkoj javnosti ne gledaju svi blagonaklono na to što mlade majke na zahtevnijim radnim mestima u privredi ili politici posle samo minimalnog porodiljskog odsustva nastavljaju da rade jer ne žele da zaostanu u karijeri.

Tako, na primer, nisu isključivo simpatije pratile to što su se prošle godine nakon samo nekoliko nedelja porodiljskog odsustva na posao vratile savezna ministarka za porodicu, žene, decu i stare Kristina Šreder ili generalna sekretarka SPD-a Andrea Nales.

Šefa SPD-a Gabrijela nije baš naročito razveselilo pismo koje je dobio od grupe žena. Novinarima je odgovorio da će u njegovoj porodici "biti odlučeno o ličnim životnim planovima", ali da se "rezultat toga nikako ne tiče javnosti".

Pozitivnih primera na koje Gabrijel može da se ugleda do sada je bilo u nemačkoj politici. Tako je šef Zelenih Čem Ezdemir posle rođenja drugog deteta bio na šestonedeljnom roditeljskom dopustu, gradonačelnik Tibingena, takođe, a zeleni političar Boris Pelmer bio je na dvomesečnom "očinskom" dopustu.

Kandidat Zelenih za gradonačelnika Berlina na prošlim izborima, tadašnji šef Zelenih u glavnom gradu Folker Racman odustao je od kandidature da bi imao više vremena za svoje novorođenče.

2024 © - Vesti online