Petak 30.03.2012.
08:00
superodmor.rs

Bahami - rajski odmor na Karibima

 

Bahami ili Bahamska ostrva jedna su od atraktivnijih destinacija, koje privlače bogatim i zabavnim noćnim životom, luksuznim hotelima, plažama kakve do sad niste videli. Ovaj arhipelag sastoji se od više od 700 ostrva i 2.500 koralnih sprudova. Lepota koja oduzima dah prostire se na površini od 13.939 km2.


Veruje se da naziv Bahami potiče od reči “baha mar“, što znači “plitko more“, a što su bile prve reči Kolumba kada je video vodenu površinu ove države ispred sebe. Takođe, Bahamska ostrva nazivaju još i “božanska niska bisera“, “ostrva iz mašte“, a Džordž Vašington ih je nazvao “ostrva večnog juna“, dok je tu boravio 1760. godine.


Bahami su vekovima bili privlačno mesto na svetu: osvajači, trgovci, istraživači, gusari, zatvorenici, hodali su njegovim tlom. Prvi engleski doseljenici ovde su došli 1650. godine, ostrva postaju deo Britanskog carstva 1718, 1964. dobijaju samostalnu vlast, a 1973. godine postaju samostalna država. Na čelu države je kraljica Elizabeta II.


Turisti iz svih krajeva sveta letuju na nekom 14 glavnih ostrva, a ako nađete načina možete obići i neko od neistraženih i usamljenih ostrva, i osetiti čari usamljenje peskovite plaže. Zapanjiće vas predivna plava boja mora, raznobojni peščani i koralni grebeni, skupine delfina i na stotine tropskih ribica. Česti posetioci mora su i ajkule.


Najveće ostrvo Bahama je Andros. Ono se prostire na površini od 4.100 km2, ispresecano je kanalima, a tu se nalazi i jedina reka svih ostrva, Gus. Andros se nalazi na zapadu države. Istočno od Androsa je ostrvo Nju Providens, na kojem se nalazi glavni grad Bahama - Nasau. Popularnost ovog dela Bahama čini tropska klima i prirodne lepote; letnja temperatura prelazi 33 C, zimi se kreće oko 26 C. Glavna atrakcija mesta je hotel Atlantis, predivni turistički kompleks. Atrakcija hotela je akvarijum, u kojem se nalazi na stotine morskih životinja iz mora oko Bahama, a koje možete videti šetajući kroz mračne i tihe tunele.


Plaže Bahama su duge, peščane, zapljuskuje ih tirkizno more, a pružaju dobre uslove za raznovrsne sportske aktivnosti: vožnje banana brodićima, džet skijanje, surfovanje... Veliki broj plaža omogućava vam da pronađete mesto za sebe: volite gužvu, muziku na plaži, druženje sa ljudima iz drugih delova sveta, ili pak volite samoću, želite da se odmorite od buke i prepustite se svojim mislima - na Bahamskim ostrvima pronaći ćete svoj kutak.


Bahamska ostrva su jedno od najposećenijih mesta svetskog džet-seta. Savet: ako krećete na Bahame ponesite što više para! Ovde se dobro jede i pije, a obavezno treba probati neki od lokalnih specijaliteta, npr. jelo “konk“, koje se pravi od velike okeanske školjke, a osvežite se koktelom od kokosa i ruma.

2024 © - Vesti online