Četvrtak 29.03.2012.
15:51
Srna

Fidel: Papo, a šta vi zapravo radite?

Papa i stariji Fidel su se, prilikom susreta, šalili na račun svojih godina - Benedikt ima 84, a Kastro 85 godina
 

Papa Benedikt je rekao da niko ne treba da bude isključen iz društva zbog ograničavanja ličnih sloboda ili nedostatka materijalnih sredstava i da se situacija još više pogoršava restriktivnim ekonomskim mjerama uvedenim spolja, koje "nepošteno opterećuju" kubanski narod.

Američki trgovinski embargo uveden je ubrzo posle revolucije na Kubi 1959. godine.

Poglavar Katoličke crkve rekao je da svi Kubanci treba da imaju priliku da "grade društvo širokih horizonata", radi obnove i međusobnog pomirenja.

Papa se prethodno sastao sa liderom kubanske revolucije i bivšim predsednikom Fidelom Kastrom, i održao misu na otvorenom u Havani. Stariji Kastro i papa su tokom kraćeg sastanka "razmenili ideje" u veoma prijatnoj atmosferi, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Njih dvojica su se našalili na račun svojih godina, pošto Benedikt ima 84, a Kastro 85,

Fidel Kastro se vraća Bogu

a bivši kubanski vođa potom se interesovao o papinim poslovima. Papa Benedikt mu je opisao svoju službu, pričao o putovanjima po inostranstvu i izrazio zadovoljstvo povodom toplog prijema na Kubi. Njih dvojica potom su razgovarali o nesposobnosti nauke da reši sve izazove u budućnosti.

Kastro je rekao mu je drago što su papa Jovan Pavle Drugi i Majka Tereza proglašeni za svece jer su "oboje učinili mnogo za Kubu, naročito Majka Tereza, koja je posvetila život najsiromašnijima".

Papa se založio da Katolička crkva dobije veću ulogu na Kubi i da Veliki petak bude proglašen za državni praznik.

2024 © - Vesti online