Sreda 28.03.2012.
21:53
Vestionline

Pusić: Draža je bio nacista i fašista

"Kada se jedna zemlja počne baviti pravdavanjem i rehabilitacijom sopstvenih kvislinga iz Drugog svetskog rata i saradnika nacista i fašista, to nije dobro za region jer ga vuče unazad, ali i tu samu zemlju vuče unazad", rekla je Pusić za domaći sajt Tportal (www.tportal.hr).

A šta je onda bio Alojzije Stepinac?: Vesna Pusić

Ona je ocenila da ako neko misli da može da dobije izbore ili da ojača poziciju takvom vrstom tema, znači da postoji "veoma snažna retrogradna tendencija u zemlji i to je loše za sve".

"Najgore je, naravno, za Srbiju. Dok se iz toga ne iščupa, nema pravog pomaka. Mi to znamo jer smo bili pre 15 godina na sličnom nivou", dodala je ministarka.

Na pitanje hoće li njeno ministarstvo uputiti protest Srbiji ukoliko Mihailović bude rehabilitovan, Pusić je rekla da joj se to čini "neverovatnim".

"Protiv čega da protestujemo? Da bude rehabilitovan jedan kvisling, nacistički i fašistički saradnik koji ima i svoje današnje odraze, evo jedan je u Hagu? Šta da mi kažemo na to? To je ono o čemu se ovde radi, i sada taj pokušaj da se to prikrije ili reinterpretira ili pokrije ili na neki način sakrije, čini mi se nadrealnim", rekla je Pusić.

Dodala je da smatra da bi zbog rehabilitacije Mihailovića pre trebalo da protestuje Vlada Srbije, a ne Hrvatske i dodala da je "grozno da srpsko društvo na taj način sebe drži u šaci jedne užasne istorije".

"Problem je ako te crne tačke pretvoriš i želiš da pretvoriš u nešto s čim se identifikuješ. To je tragično", zaključila je hrvatska ministarka.

Sudski proces u Beogradu za rehabilitaciju Mihailovića ranije je kritikovao i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je takođe ocenio da je taj postupak štetan i suprotan istorijskim činjenicama.

2024 © - Vesti online