Sreda 28.03.2012.
13:09
Đ. Barović - Vesti

Vikao je: Gasi radar, izgibosmo!

SMRT ZA NEVIDLJIVOG: Pukovnik Zoltan Dani

Prvi je, da podsetimo, za "Vesti" progovorio pukovnik Đorđe Aničić, nekadašnji zamenik komandanta 3. raketnog diviziona tvrdnjom da se tadašnji komandant, pukovnik Dani Zoltan bezrazložno u javnosti pojavljuje kao najzaslužniji za ovaj podvig raketaša.


- Pravi junaci tog podviga su i dalje u senci i zbog toga sam i odlučio da ispričam pravu istinu - kazao je Aničić osuvši raketnu paljbu na nekadašnjeg komandanta.


Komandant je odgovorio. Pukovnik u penziji, Dani Zoltan, odbacio je optužbe da je tokom obaranja nevidljivog bombardera spavao i da je obmanuo javnost tvrdnjama da je lično zaslužan za modifikacije na raketnom sistemu Neva s kojim je F117 A oboren. On kaže da svako može da priča šta hoće, ali da ljudi koji su oborili taj avion znaju istinu.

Agitpropom na propagandu


Pukovnik Dani Zoltan potvrdio tvrdnju potpukovnika Đorđa Aničića da Vojska Jugoslavije nije F117 A oborila modifikovanom Nevom.


- Tačno je da raketni sistem Neva nije bio modifikovan i tačno je da sam nekoliko puta slagao da jeste, ali potpukovnik Aničić i dalje ne shvata zbog čega sam to uradio. Amerikanci su se utrkivali u lažima kako je taj nevidljivi avion strah i trepet na nebu. To je naravno bila čista propaganda, na koju sam i ja odgovorio našim "agitpropom" - kaže pukovnik Zoltan Dani.


Čeka red na VMA


Pukovnik Zoltan Dani je godišnjicu obaranja nevidljivog bombardera dočekao na beogradskoj VMA, dok je skromno i strpljivo čekao u redu da ga medicinska sestra prozove kako bi izvadio konce pošto je pre 20 dana imao operaciju.


- Ako stignem na red u nekom razumnom roku, oko 13 sati videću se sa nekolicinom novinara koji žele intervju. A kako živim? Posao ide slabo, snalazim se kao i drug - kaže pukovnik Zoltan Dani koji je prinudno penzionisan 2004. godine kada je otišao u pekare.


- Ne želim da ulazim u polemiku ili svađu sa bivšim zamenikom, posebno ne na dan kada bi svi trebalo da slavimo događaj po kome će naša zemlja ostati upamćena u istoriji. Ali, moram da primetim da Aničić u želji da se čuje i za njega ne vidi dalje od svog nosa, odnosno ponosa - kaže Zoltan Dani.


Odgovarajući na optužbu da je spavao kad je počeo lov na nevidljivog bombardera, pukovnik Dani kaže da je ta optužba smešna.


- Komično je da ta optužba dolazi od čoveka koji je kasnio na borbeni položaj zato što mu je trebalo nekoliko sati da izvrši naređenje koje sam mu dao. Osim toga, jedinica je bila u pripravnosti nivoa 1, pa ne znam ko može da poveruje u tako nešto - kaže pukovnik Dani i iznosi svoju verziju događaja koji je ušao u istoriju.


- Moj zamenik trebalo bi da ispriča šta se zaista dogodilo u tih nekoliko minuta pre obaranja F117 A jer da sam ga tada slušao, taj avion nikada ne bi bio oboren. Kad sam izdao naređenje da ga nišanski radar obeleži, on se toliko uspaničio da je povikao: "Gasi, gasi, dobićemo raketu!" Okrenuo sam se prema njemu i izdrao: "Ti da ćutiš! Ja ovde komandujem!" Potom sam izdao naređenja posle kojih je usledio pun pogodak. Ali, to nije bio moj, već uspeh borbene posade koja je morala da bude potpuno uigrana. Nažalost, Aničić od početka to nije bio, nikada nije bio deo posade - objašnjava nekadašnji komandant 3. raketnog diviziona Zoltan Dani. 

2024 © - Vesti online