Sreda 28.03.2012.
00:21
Vestionline

Razgovarati sa Unmnikom o izborima na KiM

"Tražimo od Ministarstva za Kosovo i Metohiju, u čijoj je to nadležnosti, da hitno zatraži sastanak sa Unmikom da razgovaramo o načinu sprovođenja izbora, tehničkim stvarima i eventualnim problemima", rekao je Odalović na sednici RIK-a u Beogradu.

Rešiti pitanje kako organizovati izbore: Veljko Odalović

Članovi Komisije ocenili su i da bi bilo od "izuzetnog značaja" da vlada, odnosno Ministarstvo za KiM, pruže svu neophodnu pomoć RIK-u pri uspostavljanju kontakata sa Unmikovom administracijom. RIK je na večerašnjoj sednici odgovorio predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću na dopis u kojem je on zatražio obaveštenje o svim pitanjima i radnjama koje je Komisija preduzela u vezi sa sprovođenjem parlamentarnih izbora na Kosovu.

Odalović je izrazio uverenje da će, "ako ne bude većih problema", RIK moći da na teritoriji KiM sprovede svoju nadležnost.

"Mi s njima (Unmikom) hoćemo da razgovaramo. Ne tražimo ni Euleks, ni kosovske institucije", dodao je Odalović.

U pismu premijeru navodi se da će biračka mesta na teritoriji pokrajine biti određena na osnovu predloga načelnika upravnih okruga sa KiM, koji treba da RIK-u budu dostavljeni najkasnije do 6. aprila. Dodaje se i da će se na području KiM glasanje obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici.

U pismu piše i da će biti formirana radna tela RIK-a sa zadatkom da biračkim odborima na Kosovu predaju izborni materijal pre glasanja, preuzmu ga od biračkih odbora posle glasanja i da ga potom predaju Komisiji.

2024 © - Vesti online