Utorak 27.03.2012.
19:37
Kurir

'Štazi' merio koliko dugo Katarina Vit vodi ljubav

"Štazi" joj otvorio dosije kad je imala 8 godina - Katarina Vit

Čuvena istočnonemačka klizačica Katarina Vit jedna je od najlepših sportistkinja svih vremena. Osamdesetih godina muškarci su uzdisali za njenim izvajanim telom, bujnim poprsjem i prelepim licem. Međutim, to je zanimalo i tajnu službu Nemačke Demokratske Republike (DDR), zloglasnu Štazi!

Vitova je za časopis 'Mejl on sandej' otvorila dušu i obelodanila svoja saznanja iz dosijea koji je imala prilike da čita posle pada Berlinskog zida, odnosno DDR-a. Progovorila je da bi skinula optužbe da je bila saradnik službe Štazi!Doživela je veliki šok kada je saznala koliko su rano počeli da je nadziru.

"Ima osam godina i jako je talentovana", prva je upisana rečenica, što znači da je kao dete bila pod prismotrom. Navodi da su agenti u izveštajima pisali gomilu gluposti...


"U jednom izveštaju napisali su da sam vodila ljubav u hotelskoj sobi od 20.00 do 20.07 sati! Zapravo sam sedela i razgovarala sa prijateljem. U jednom momentu smo zaćutali nekoliko minuta, a to što su napisali je glupost", tvrdi klizačica.

Kaže da su se komunisti toliko mešali u njen privatan život da su smatrali da jedan njen momak za nju nije dobar, jer je bio roker. Tada su ga poslali u vojsku u najdalje mesto u DDR.

"Tri dana mi je trebalo da dođem do njega da bi bili zajedno na vikendu. To nam je prekinulo vezu, a ja sam bila uništena", opisuje Katarina.

Jednom su agenti izvestili da je toliko brzo vozila automobil da se saputnicima zavrtelo u glavi kada su izašli iz kola... Ipak bila je srećna što su dosijei otkrili da nikada ona, niti neko od njene rodbine nije bio saradnik Štazija.

2024 © - Vesti online