Utorak 27.03.2012.
18:06
Beta

Ko hoće penziju mora sam da plaća

Ipak je Krkobabić bio u pravu, dok je njega biće i penzija. Na žalost...

U Srbiji je za poslednjih pet godina, od kada radi šest privatnih penzionih fondova, za privatne penzije uplaćeno ukupno 11 milijardi dinara (oko 100 miliona evra) i sklopljeno je 235.000 ugovora, a 60.000 ljudi redovno mesečno uplaćuje privatne penzije, rečeno je na skupu "Konsolidacija naplate i reforma penzijske administracije u Srbiji".

U susednoj Hrvatskoj, međutim, privatni penzioni fondovi raspolažu sa 5,6 milijardi evra i imaju ukupno 1,6 miliona korisnika.

"Nemoguće je da država brine o svemu i preuzima odgovornost za sve i zato svako mora da bude odgovoran sam za sebe i za svoju budućnost. Namera je države da ojača i državni penzioni fond kao vid obaveznog osiguranja ali i da promocijom privatnih penzija podstakne građane da odgovorno pristupe svojoj budućnosti", rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rada Snežana Lakićević.

Ona je pozvala poslodavce i sindikate da u socijalnom dijalogu dogovore o privatnim penzijama jer to radnicima omogućava sigurniju budućnost.

Direktor Sektora za nadzor društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima u Narodnoj banci Srbije Kristian Vukojičić rekao je da godišnja stopa rasta imovine privatnih penzionih fondova iznosi najmanje 25 odsto. On je naveo da prosečno stanje na računima članova iznosi 154.000 dinara, što je iznos koji je korisnik skupio redovnim uplatama.

Istakao je da su značajni faktori za rast privatnih penzionih fondova poreske olakšice države, podrška poslodavaca, individualno odricanje zaposlenih, kao i izmene Zakona o dobrovoljnim penzioniom fondovima.

"Suština društava za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondovima je da se staraju da sredstva korisnika budu sigurna i da se njima upravlja na odgovoran način i Narodna banka Srbije tome posvećuje posebnu pažnju", rekao je Vukojičić.

2024 © - Vesti online