Sreda 28.03.2012.
08:00
Vestionline

Šta sve izaziva stres...bićete iznenađeni

Kolege nas često izluđuju...možda i češće od šefa
 

KOLEGE NA POSLU

Mnogi smatraju da je izvor stresa na radnom mestu njihov nadređeni, ali to nije baš tako. U toku radnog vremena najviše vremena provodimo s kolegama pa za stres koji osećate u većini slučajeva mogu biti odgovorni upravo oni. Samo zato što se u poslovnoj hijerarhiji nalazite na istoj poziciji, to ne znači da se s kolegama nećete ne slagati ili čak sukobljavati.

Stručnjaci predlažu posebnu "tehniku" za preživljavanje na radnom mestu. Razgovor počnite komplimentom, a zatim pređite na probleme. Budite direktni, jasni, objasnite primerima i dajte povratnu informaciju i mogući način rešavanja problema.

KUĆNI LJUBIMAC
Pas ili mačka mogu vam biti najbolji i najverniji prijatelji, ali i oni mogu da budu izvor stresa. Svako ko je usred noći jurio kod veterinara ili nije mogao da spava zbog

Ne dozvolite da vam bude izvor anksioznosti

mjaukanja ili lajanja, iskusio je stres uzrokovan kućnim ljubimcem.

Kućni ljubimac često može biti neprimetan uzrok anksioznosti koju osećate. Ukoliko vidite da su se stvari otele kontroli, da kućni ljubimac uništava kuću, ne da vam da spavate, uznemiruje vas i stvara osećaj anksioznosti, vreme je da nešto preduzmete – potražite savet veterinara. Postavite nova pravila i granice. Kućni ljubimac bi trebalo da poboljša kvalitet života, a ne da je narušava - imajte to na umu!


SPAVAĆA SOBA

Razbacana odeća na krevetu i nered povećavaju nivo stresa

Spavaća soba bi trebalo da bude najugodnija i najmirnija prostorija u vašem domu, ali da je vaša soba upravo takva?

Razbacana odeća na krevetu i nered ne samo da negativno utiču na kvalitet sna, već i povećavaju nivo stresa. Studije su već pokazale da postoji korelacija između neurednih domova i osećaja nezadovoljstva, blage depresije i anksioznosti. Znate šta treba da uradite...

BUDILNIK

Istraživanja su pokazala da budilnici osvetljeni plavim svetlom narušavaju san i time oduzimaju energiju potrebnu za predstojeći dan.

Budilnici s jakim i prodornim zvonom celo telo "stresira"

Budilnici s jakim i prodornim zvonom proizvode efekat koji celo telo "stresira" odmah nakon buđenja. Prema rečima naučnika, naše telo bolje reaguje na mirnije tonove, stoga bi bilo preporučljivo da pronađete budilnik s umirujućim zvonom.

FEJSBUK
Možda volite da se nakratko odmorite uz Fejsbuk, pregledavajući statuse svojih prijatelja, ali možda se upravo tako izlažete stresu. Druženje putem Fejsbuka poput svakog drugog odnosa utiče na vaše emocije tako da nas novosti, koje saznajemo

Izbegavajte FB ako ste u "daun" fazi

putem statusa svojih prijatelja, ponekad mogu uznemiriti, napraviti ljubomornima ili rastužiti.

Stručnjaci savetuju da bi trebalo pratiti kako se osećamo nakon što pročitamo određene vesti na toj društvenoj mreži. Posebno ako se nalazite u teškom životnom razdoblju, a vaši prijatelji i poznanici ne prestaju da se hvale dobrim vestima.

Ako uočite da se nakon svake posete Fejsbuku osećate depresivno i tužno, možda je vreme da slobodno vreme počnete da provodite uz stvari koje vas zaista raduju - pročitajte knjigu, pogledajte film ili idite u šetnju, družite se sa dragim ljudima.

KOMPJUTER
Premda većinu radnog vremena provodite ispred računara, pokušajte to izbeći

Da ga ne biste pojeli, odmarajte od njega!

tokom vikenda. Odredite bar jedan dan tokom vikenda kada kompjuter nećete ni pogledati. Nedavne studije su pokazale da duže sedenje ispred računara izaziva stresne reakcije kao što je ubrzano disanje, a izaziva i napetost u rukama i ramenima.


- Višak informacija je stresan pa utiče na vaše fizičko zdravlje. Sami sebi ograničite vreme provedeno ispred ekrana, postavite granice, ne proveravajte mejl stalno i često pravite pauze - preporučuju stručnjaci.

SVETLO U KUPATILU

Da li je svetlo u vašem kupatilu jako, neonsko i osvetljava svaku boru, nepravilnost na koži ili proširenu poru? To je vrlo važno jer možda upravo pogled u ogledalo pod takvim osvetljenjem izaziva određenu dozu stresa.

Ne morate da vidite baš svaku poru ili boru...pogotovo ujutru!

Način na koji se ujutro vidite u ogledalu utiče na način na koji doživljavate sami sebe.

"Investicija" u novi prekidač ili zamena sijalice mogli bi biti važan korak da se svakoga jutra bolje osećate u sopstvenoj koži.

TRAČEVI
Ponekad je zabavno pročitati nove tračeve o Bred Pitu i Anđelini Džoli ili zaviriti u novu kuću Dženifer Aniston, ali stručnjaci upozoravaju da preterano čitanje tračeva

Upoređivanje s poznatima može biti uzrok stresa

o poznatima može uticati na nivo vaše sreće i stresa.

- Upoređivanje sa slavnim ljudima teško pada i onima koji su veoma zadovoljni sopstvenih životom. Poznati i slavni imaju lične trenere, kozmetičare, šminkere, frizere, pomoćnike, batlere, vrtlare, dadilje i kuvare. Umesto što kopirate njihov način života, prihvatite sami sebe. Naravno, ponekad se počastite nekim sočnim tračem, ali radije slobodno vreme provedite radeći nešto dobro za sebe - savetuju stručnjaci.

2024 © - Vesti online