Utorak 27.03.2012.
14:24
Jutarnji.hr, Vestionline

U budućnosti nas čeka suludi luksuz!

Cene benzina vrtoglavo rastu, broj nezaposlenih sve je veći, opet se govori o inflaciji. EU se takođe bori s krizom. U Avganistanu i Iraku svake nedelje nove žrtve, krvavi prizori građanskog rata u Siriji, opasne tenzije između Izraela i Irana koje mirišu na nuklearni rat. A pre nekoliko dana i pobesneli terorista u Tuluzu...

Mnogo nam je bolje nego što mislimo, a budućnost će tek biti dobra... Da li zaista?
 

Ako ste pomislili da je ovaj mrak koji kulja iz medija samo uvod u globalnu kataklizmu koju najavljuje majanski kalendar, duboko grešite jer realno - čovečanstvu ide jako dobro! Zapravo, mi živimo u boljem, zdravijem, bogatijem i manje nasilnom svetu nego u prošlosti i čitavu planetu čeka vreme obilja...

Ako ne verujete u ovu optimističnu prognozu, nabavite i pročitajte knjigu dvojice uvaženih američkih analitičara koja je frapirala svet količinom optimizma koji propagira i munjevito dospela na listu bestselera "Njujork tajmsa".

Bogati preduzetnik Piter Dijamandis i naučni novinar Stiven Kotler svoje poruke optimizma objedinili su u zajedničkoj knjizi "Obilje: Budućnost je bolja nego što mislite" (Abundance: The future is better than you think).

Zašto je bolje danas?

Prenosimo vam samo delić iz njihove knjige...

"Tokom prošlog stoleća smrtnost među decom opala je za 90 posto, a prosečan ljudski vek produžio se za 100 posto. Hrane je više nego ikada do sada i jeftinija je, a siromaštvo se u posljednjih 50 godina smanjilo više nego u proteklih 500 godina", rekao je Kotler, osvrnuvši se na siromašne Amerikance.

- Većina ljudi u SAD-u koja živi ispod granice siromaštva danas ima telefon, vodu, toalet, klima-uređaje i televiziju. Vratimo li se 150 godina u prošlost, shvatićemo da ni najmoćniji američki magnati nisu mogli sanjati o takvim blagodetima - naglasio je Kotler, koji smatra da promene nisu ograničene samo na razvijeni svet.

- Pripadnik afričkog plemena Masai danas ima mobilni i bolje mobilne komunikacije nego američki predsednik Ronald Reagan pre 25 godina. Ratnik plemena Masai ima smartfon s Guglom, pa ma pristup većem broju informacija nego predsednik Bil Klinton pre 15 godina. Samo 20 godina ranije takva tohnologija koštala je više od milion dolara - objasnio je Kotler.

2024 © - Vesti online