Utorak 27.03.2012.
09:31
RTS

Svi gresi poročnog bankara Stros-Kana

pokrenuta istraga protiv bivšeg šefa MMF-a Dominika Stros-Kana o njegovoj navodnoj umešanosti u lanac organizovane prostitucije
 

Bivši socijalistički ministar finansija i jedan od najjačih kandidata za predsednika Francuske, sve dok nije optužen za seksualno uznemiravanje u Njujorku prošlog maja, pojavio se i sudnici u Lilu tokom dana.

Ročište je zakazano zbog sumnje da je Stros-Kan uključen u organizovanje žurki sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD, zbog čega je pre mesec dana u pritvoru proveo dva dana. Pred sudom u Lilu trebalo je da se pojavi u sredu i nije jasno zašto je ovo ročište pomereno za danas.

Stros-Kanovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima u Lilu i Parizu.

Bivši šef MMF-a je priznao da je učestvovao na nekim od tih "žurki", a na jednoj od njih su bile i žene koje su slate i u Vašington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a. Međutim, preko svog advokata Stros-Kan je negirao da je znao da je ta "pratnja" plaćena.

Korišćenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Stros-Kan bio svestan činjenice da je žurke organizovala mreža podvodača i

Optužen da je silovao sobaricu, ona se žalila, a advokati se "hvataju" za njegov diplomatski imunitet

da su te žurke plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajući finansijska sredstva kompanija.
 

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovi te mreže, a Stros-Kan je rekao policiji da nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije.

Stros-Kan u sredu treba da se pojavi i pred sudom u Njujorku po tužbi za silovanje Nafisato Dialo, sobarice jednog hotela u Njujorku, čije su optužbe u krivičnoj tužbi odbačene prošlog leta. Dialo je na tu odluku podnela žalbu Vrhovnom sudu.

Advokati Stros-Kana smatraju da žalba neće biti pozitivno rešena, pozivajući se na činjenicu da je njihov štićenik u vreme činjenja krivičnog dela uživao diplomatski imunitet. Međutim, prema pisanju francuske štampe, Stros-Kan bi mogao da traži dogovor sa Dialo oko plaćanja odštete, kako bi izbegao odluku porote koja bi mogla da stane na stranu podnosioca tužbe.

2024 © - Vesti online