Utorak 27.03.2012.
01:16
tportal.hr

Slovenija: Zmagu Jelinčiču za sve krivi Vatikan i Hrvati

Zmago Jelinčič

"Vatikan se bojao da će Hrvati kao katolici biti preslabi u odnosu na Srbe i pravoslavlje, pa su i Slovence uključili u tu tvorevinu", rekao je Jelinčič u velikom promotivnom razgovoru za ljubljansko "Delo" povodom objavljivanja kandidature za predsedničke izbore koji će se održati u jesen ove godine.

Zbog Vatikana, koji je sprečio nastanak samostalne Slovenije 1918. godine, i komunista ili njihovih naslednika, koji "njenu potpunu emancipaciju i razvoj onemogućavaju danas", slovenačka država danas nije cenjena u međunarodnoj politici niti je deo razvijenog zapadnog sveta, ocenio je Jelinčič u razgovoru.

Jelinčič nije zadovoljan ni stepenom demokratije i državnosti koje je Slovenija postigla u poslednje dve decenije. "Danas smo po demokratiji iza Hrvatske i Srbije - one se demokratizuju, a Slovenija se balkanizuje", rekao je Jelinčič.

Ako postane predsednik mali Slovenci će u školama učiti da su stari državotvorni narod koji je još u devetom veku sklopio ugovor sa starim Bavarcima, a da slovenački nacionalni prostor obuhvata i nekoliko susednih država. Njegova namera je i da preuredi Sloveniju, ako dođe na vlast, tako da od nje napravi federalnu državu s pokrajinama "po uzoru na Austriju", a sa susednim državama pokrenuće pregovore o granici.

"Hrvatska nema pravo na Istru, Čakovec i sporno područje levo od Mure", rekao je između ostalog Jelinčič.

2024 © - Vesti online