Ponedeljak 26.03.2012.
20:56
Alo

Prodaje se pit bul za ilegalne borbe

Pit bul za borbe na javnom oglasu

Postojanje ovog brutalnog "sporta", koji vlasnicima pasa i kladioničarima donosi veliki profit, ne čudi ako se uzme u obzir da nadležne institucije ne preduzimaju ništa čak i kada im građani ovakav prekršaj prijave.


Milica Ranković, predsednica Udruženja za zaštitu životinja "Feniks" iz Beograda, smatra da su ilegalne borbe pasa čista potreba za zlostavljanjem i da policija pod hitno mora pozvati na odgovornost osobu koja je postavila oglas.


"Naše udruženje godišnje ima oko tri, četiri dojave o održavanju borbi pasa na teritoriji cele Srbije. Međutim, problem je što policija ne može ništa da preduzme dok nema konkretne informacije gde i kada se borbe održavaju, a građani se plaše da idu do kraja i najčešće odustanu. Na ovim borbama se okreću velike pare na klađenju, pa organizatori po jednoj borbi zarade i nekoliko hiljada evra. Tom prilikom život najmanje jednog psa je žrtvovan. U ovom slučaju oglašavanja pak postoje dokazi i nadležne institucije bi pod hitno trebalo da preduzmu odgovarajuće korake", objašnjava za "Alo!" Rankovićeva.

Inače, Zakonom o dobrobiti životinja iz 2009. godine u Srbiji je borba pasa strogo zabranjena. Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kažnjava se svako lice koje prisustvuje borbama između životinja, a kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara pravno lice koje zlostavlja životinje i vrši nahuškavanje ili propagira ove aktivnosti, što je slučaj kod ovog oglašavanja.

2024 © - Vesti online