Ponedeljak 26.03.2012.
20:04
Vestionline

Turska: Kako vojsci dokazati da si gej?

Vojsci moraju da prikažu jednu ovakvu fotografiju da bi dokazali da su homoseksualci. I to prolazi samo ako je regrut onaj "dole"

"Pitali su me kada sam prvi put imao analni i oralni seksualni odnos i čime sam se igrao kad sam bio mali", priča Ahmet, jedan od turskih gej mladića koji su oslobođeni služenja vojnog roka.

Pošto je sa bradom delovao suviše muževno, prilikom regrutacije su tražili da se slika obučen kao žena. Ahmet je odbio, a umesto toga im je dao fotografiju na kojoj se ljubi s drugim muškarcem, koju su prihvatili. Sada se nada da će dobiti takozvanu "ružičastu potvrdu", kojom će biti proglašen homoseksualcem i oslobođen vojne obaveze.

Turci koji otvoreno priznaju da su homoseksualci moraju da podnesu uverljive dokaze kako bi izbegli vojnu službu. Gokan, koji je dobio poziv za regrutaciju devedesetih godina, kaže da je rano shvatio da nije za vojsku. Plašio se oružja, ali i da će ga regruti maltretirati zato što je gej.

Da bi izbegao služenje vojske morao je da priloži fotografije na kojima se jasno vidi njegovo lice. Prema njegovim rečima, mladić koji želi da izbegne služenje vojske na slici mora da bude pasivan partner u seksualnom odnosu. Gokan je dobio "ružičasti sertifikat", ali je zabrinut da bi fotografije mogle da dođu do ruku njegovih komšija, roditelja i rođaka.

2024 © - Vesti online