Ponedeljak 26.03.2012.
19:51
Beta

CG: SPC traži pomoć međunarodnih institucija

Manastir na Cetinju

Savet je apelovao na crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova da "prekine nezakonitu praksu" odbijanja zahteva za privremeni boravak "nekoliko desetina sveštenika i monaha" bez državljanstva Crne Gore.

"Ukoliko se nastavi ovakav progon crkve, nije isljučeno da će Mitropolija zatražiti pomoć od međunarodnih institucija za ljudska prava", navodi se u saopštenju sa sastanka najviših crkvenih tela Mitropolije.

Iz crnogorske vlade ranije je u više navrata saopšteno da je neophodno da se Mitropolija crnogorsko-primorska registruje na teritoriji Crne Gore kako bi njeni sveštenici, bez državljanstva, dobili dozvolu za boravak.

Mitropolija odbija da se registruje, takav stav crnogorskih vlasti karakteriše kao "ucenu" i ocenjuje da je insistiranje na registraciji po postojećem Zakonu o položaju verskih zajednica iz 1977. godine "nezakonito, jer je taj akt izričit da se takva evidencija ne traži od tradicionalnih crkava, već od novoformiranih verskih zajednica".

Eparhijski savet Mitropolije crnogorsko-primorske saopštio je i da očekuje od crnogorske vlade da što pre pripremi i zaključi "temeljni ugovor" sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, "u istom obimu i sadržaju prava", kao što je to urađeno sa Rimokatoličkom crkvom i Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Najviša crkvena tela Mitropolije zahtevaju od vlade da ugovor sa SPC-om ne "diskriminiše" tu crkvu u odnosu na pravni položaj koji su dobile ostale verske zajednice u Crnoj Gori.

Vlada Crne Gore potpisla je 2011. godine temeljni ugovor s Vatikanom, a krajem januara sporazumima je precizirala položaj Islamske i Jevrejske zajednice.

2024 © - Vesti online