Ponedeljak 26.03.2012.
19:15
Beta

LSV tražila nezavisnu Vojvodinu još 1999.

Jedan od predizbornih plakata LSV-a

"U ovom Ustavu se ne može naći dovoljno prostora za bolji položaj Vojvodine i zato ga nužno treba menjati", rekla je Jerkovljeva i dodala da je ideja o stvaranju nezavisne Vojvodine proistekla iz te stranke još 1999. godine.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da bi Vojvodina i Srbija trebalo da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Pročitajte još:

 

Pastor: Nismo za republiku, već autonomiju

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Aleksandra Jerkov je rekla da se postavlja pitanje koliki je politički kapacitet tih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo.

"U svakom slučaju, važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina, od toga kako će se to formalno zvati", kazala je portparolka LSV-a.

Ona je dodala je da LSV neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, koja će biti održana 1. aprila u Novom Sadu.

2024 © - Vesti online