Ponedeljak 26.03.2012.
18:44
Beta

Žrtvama neonacista pola miliona evra

Dok nije pohapsila neonaciste policija nije ni znala koji je motiv zločina

Prema navodima medija, do sada isplaćena odšteta upućena je u skraćenoj, nebirokratskoj proceduri, pri čemu su bračni partneri, roditelji i deca ubijenih dobili po 10.000 evra, a braća i sestre po 5.000 evra.

Nemačke vlasti su u novembru prošle godine, samo sticajem okolnosti, ušle u trag neonacističkoj bandi "Nacionalsocijalističko podzemlje", za koju se ispostavilo da je između 2000. i 2007. širom Nemačke ubila osam građana turskog porekla, jednog Grka i jednu policajku.

Nadležne vlasti prethodno nisu uopšte vodile istragu o ekstremno desničarskom okruženju i ubistva nisu dovela u vezu s neonacistima. S obzirom da su svi ubijeni doseljenici imali male radnje ili firme, istragu je policija u više slučajeva vodila tako da je sumnjičila ljude iz neposrednog okruženja, čak i rođake ubijenih.

Nemački parlament na posebnom zasedanju, kao i potom savezna kancelarka Angela Merkel na komemoraciji žrtvama neonacista krajem februara u Berlinu, uputili su zbog toga izvinjenje porodicama žrtava, a ubistva i posebno loše vođenje istrage nazvali "brukom za Nemačku".

Savezna vlada je nekadašnju opunomoćenicu grada Berlina za pitanja migracije i integracije, među migrantima izuzetno cenjenu i popularnu konzervativnu političarku Barbaru Jon, imenovala za poverenicu koja se bavi svim pitanjima vezanim za probleme porodica žrtava neonacističkog terora.

I posle isplate odštete, postoji vremenski neograničena mogućnost da porodice žrtava zatraže dalju pomoć i nadoknadu troškova koje su za njih nastali posle tragičnih gubitaka članova porodica. Jedna od porodica nije zatražila nikakvu finansijsku nadoknadu, a na zajedničkoj komemoraciji za žrtve održanoj u Berlinu prošlog meseca nije učestvovala rodbina svih ubijenih.

Dva člana tročlane terorističke grupe "Nacionalsocijalističko podzemlje" poginula su prošlog novembra, a Beate Čepe predala se policiji. Tokom istrage koja je potom pokrenuta, uhapšeno je više ljudi za koje se smatra da su podržavali i konkretno pomagali akcije ove bande.

2024 © - Vesti online