Utorak 27.03.2012.
08:00
B92

Sme li poslodavac da traži FB šifru?

Kompanija je na strani svojih korisnika (da ne moraju da daju svoju lozinku); ali pravnici smatraju da ne postoji zakon koji bi poslodavcima branio takav zahtev
 

"Mi ne mislimo da je to ispravno! Ako koristite Fejsbuk, ne biste smeli da budete prisiljeni da delite svoju lozinku, dozvolite pristup nalogu bilo kome ili učiniti bilo šta čime bi mogli ugroziti bezbednost vašeg naloga ili narušiti privatnost vaših prijatelja", rekla je Erin Egan, šefica za privatnost u Fejsbuku.

Ona je istakla i da Fejsbuk ozbiljno shvata privatnost i da će, ukoliko se ovakva praksa nastavi, Fejsbuk preuzeti određene akcije kako bi zaštitio privatnost i bezbednost svojih korisnika.

Fejsbuk tuži firme koje od zaposlenih traže šifre?

Inače, deljenje lozinke već se protivi Fejsbukovim uslovima korišćenja. Američki senator iz redova Demokratske stranke, Ričard Blumental, najavio je da će predložiti zakon koji će tu praksu u saveznoj državi Konektikat staviti izvan zakona, a u još nekoliko američkih saveznih država razmišljaju o sličnim zakonskim rešenjima.

Ipak, pojedini pravnici smatraju da trenutno ne postoji zakon koji bi poslodavcima branio takav zahtev. A oni koji nisu ispunili taj zahtev i smatraju da zbog toga nisu dobili posao, teško će to dokazati.

2024 © - Vesti online